Greu de oprit (I) – Parlamentarii au chef, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• unii de treabă, alții de concedii

Chiar dacă nu se vede încă, avem o nouă guvernare, un nou parlament. Cu riscul de a tulbura vacanța sau euforia unora, am deranjat aleșii județului cu o întrebare, firească zicem noi: care va fi prima inițiativă parlamentară pentru cei care i-au propulsat în parlament? Am primit răspunsuri diverse, în funcție de experiența celui întrebat, de disponibilitatea personajului (unii nu s-au deranjat să răspundă  la telefon…) și de interesul față de alegători. Remarcăm stilul bătăios al domnului Cadăr, cel pragmatic al deputatului Munteanu și cel de vacanță al domnului Arsene.

* Să mutăm capitala la Iași!

Leonard Cadăr, senator ARD  pe zona Roman: ”Ar trebui să adresați această întrebare celor de la putere. Eu o să încerc, ca primă inițiativă, să propun o reorganizare a României în granițele vechilor regiuni istorice. Asta pentru că sunt profund nemulțumit, și cred că și locuitorii din Moldova au același sentiment, de faptul că majoritatea investițiilor se duc în sud, pe axa București – Litoral, București – Valea Prahovei. Aș vrea să mutăm capitala la Iași, unde ospitalitatea moldovenească se va descurca inclusiv cu parlamentarii care sunt ”în plus” în urma alegerilor. Voi încerca să-mi fac auzit glasul de la tribuna parlamentului, dacă nu mi se va acorda atenție, o să rup o bucată de tribună, până mă vor asculta”.

*Vacanță în Dolomiți

Ionel Arsene, deputat colegiul 7, Târgu Neamț: ”În acest moment sunt în vacanță, schiez în munții Dolomiți. Duminică vin în colegiu și o să vă răspund atunci”.

 *Buget mai mare pentru județ

Ioan Munteanu, deputat USL colegiul 5 , zona Roman: ”Cum este și normal, prima inițiativă se va materializa în amendamente la Legea Bugetului. Voi urmări investițiile privind drumurile, școlile, cele privind utilitățile – apă, canal – și celelalte investiții pe care le-au prins în plan toți primarii din colegiu. Acestea din urmă se vor materializa în alte inițiative, dar ele trebuie urmărite și promovate în funcție de programe. Tot la Legea Bugetului voi face un amendament pentru majorarea bugetului Consiliului Județean și a celui de asigurări sociale, cu cel puțin 25 %, față de cel propus la nivel național.

*Tandem pentru șoseaua Bacău-Piatra Neamț

Vlad Marcoci, deputat USL, și Eugen Țapu, senator USL, zona Piatra Neamț: ”Împreună ne-am propus să facem tot ce se poate pentru a rezolva drumul dintre Piatra Neamț și Bacău. Dacă nu se poate cu 4 benzi, măcar să fie o șosea cu câte o bandă și jumătate pe sens și care să ocolească localitățile. O să mai încercăm, încă nu știm exact cui ne vom adresa, pentru refacerea ghidurilor la programe europene, care sunt greoaie, pun piedici investitorilor în loc să-i încurajeze”.

*Bani pentru școli și grădinițe

Mihaela Stoica, deputat ARD, zona Piatra Neamț: ”În primul rând, voi face amendamente la Legea Bugetului pentru toate școlile și grădinițele din Piatra Neamț și sper să mi se alăture și alți colegi parlamentari în acest demers. În altă ordine  de idei, voi promova  o lege pentru parteneriatul public-privat pentru construirea de creșe”.

*Jos evaziunea

Ioan Chelaru, senator zona Roman: ”Prima inițiativă se va referi la combaterea evaziunii fiscale. Cetățenii care strâng bonurile de la spălătorii auto, de la saloane de coafură etc., să primească o parte din bani înapoi”.

Articolul precedentGala poeziei române, duminică pe TVR2
Articolul următorCimitirul de la Sihăstria: Pelerinaj la părinţii Cleopa şi Paisie Olaru