0:00

Greu de deliberat în dosarul „Mită la Ambulanță”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiFostul director al Ambulanței Neamț, Dan Dorin Morenciu, nu va afla pe 13 noiembrie soluția în dosarul „Mită la Ambulanță”. Cauza, aflată pe rolul Tribunalului Bacău, a fost amânată cu o lună, deliberarea urmînd a avea loc aproape de sărbătorile de iarnă. „În temeiul art. 391 alin. 1 C.pr.pen., stabilește termen pentru pronunțare la data de 13.12.2023”, conform instanței. Oricare ar fi decizia instanței de fond, acesta nu va fi definitivă putând fi atacată de oricare din părțile interesate la Curtea de Apel Bacău.

În același dosar magistrații trebuie să se pronunțe și în cazul Elenei Preda, fosta asistentă șefă de la stația din Târgu Neamț, Ionuț Doarbeș, angajat al SAJ Neamț, acuzați de complicitate la luare de mită, precum și multe alte persoane care au fost judecate pentru dare de mită după ce au dat bani grei pentru a obține un loc de muncă la instituția menționată.

Existau suspiciuni de „caracatița șpăgilor” pentru angajarea la SAJ Neamț și totul a dat în clocot la începutul lunii mai a anului 2022 când a avut loc un concurs de definitivare pe post a celor care fuseseră angajați pe perioadă determinată, în timpul crizei medicale provocată de pandemie. Procurorii DNA au arătat că cei care au dorit să obțină trebuiau să scoată din buzunar 5.000 de euro, bani pentru Morenciu. Sumele au fost strânse  de asistenta șefă de la Piatra Neamț, Luminița Rozonschi și de Preda, dar acestea au plusat și ai cerut câte 6.000 de euro. Rozonschi a fost cea care i-a dat plicul cu o parte din bani lui Dorin Morenciu, acesta fiind prins în flagrat de procurori. La perchezițiile care au avut loc inclusiv acasă la el s-au găsit circa 100.000 de euro.

A fost implicat și liderul de sindicat de la SAJ Neamț, Gladior Andronache. Dar acesta, Rozonschi și alți acuzați au recunoscut faptele. Pentru ai procesul s-a terminat și prin sentință definitivă toți au primit pedepse cu suspendare).

Alți făptați, între care Morenciu și Preda, nu au uzat de beneficiul legii care le-ar fi asigurat reducerea pedepsei cu o treime în cazul în care ar fi recunoscut faptele. Astfel, procesul a continuat la Tribunalul Bacău unde dosarul a ajuns după ce Dorin Morenciu a cerut și a obținut strămutarea, prima instanță sesizată în acest caz fiind Tribunalul Neamț (amănunte aici și aici).

(G.S.)

Articolul precedentȘofer beat urmărit în trafic după ce a ignorat semnalele polițiștilor
Articolul următorDIICOT a efectuat zeci de percheziții pentru evaziune fiscală de proporții
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.