Elevii încă nu primesc lapte, corn și măr, cu toate că școala a început din 11 septembrie. Intârzierea din acest an școlar este cauzată de adoptarea târzie a hotărârii de guvern privind programul pentru școli valabil în anul școlar 2023-2024 și alocarea fondurilor necesare. Normativele necesare au apărut la începutul lui august și respectiv septembrie. Urmează procedurile obligatorii de la nivelul autorităților publice locale, apoi licitațiile, semnarea contractelor și abia apoi vor ajunge la elevi laptele și cornul.
Elevii din Neamț n-au primit nimic până acum și va mai dura, greu de spus cât. Consilierii județeni se vor întruni abia în ședința din 4 octombrie pentru a vota, printre altele, derularea acestui program în școli. Potrivit referatului de aprobare și al raportului de specialitate ce însoțesc proiectul de hotărâre, bugetul primit de CJ Neamț este, în anul școlar 2023-2024, în valoare de 17.441.000 lei (față de 13.327.000 lei anul trecut).
Copiii de grădiniță și elevii de până la clasa a VIII-a inclusiv vor primi zilnic lapte sau un produs lactat, alături de corn sau covrigi, dar și fructe în două zile din săptămână.
Totuși, Guvernul a stabilit ca în cadrul acestui program porția de lapte să nu depășească 1,11 lei, față de 0,99 lei anul trecut, un preț mic și care probabil nu va atrage producătorii și furnizorii, având în vedere inflația, prețurile.
Aceleași prețuri sunt, anul acesta, și la fructe – 0,7 lei porția – și la corn sau covrigi – 0,65 lei, la fel ca anul trecut.
Banii alocați județului Neamț sunt împărțiți, anul acesta, după cum urmează: 2,226 milioane lei pentru distribuția fructelor, alte 8,482 milioane lei pentru lapte și produe lactate fără adaos de lapte praf și 4,967 milioane lei pentru produse de panificație. Pentru vizitele la ferme sau concursuri tematice și orice alt fel de măsuri educative de promovare a alimentației sănătoase în școli mai sunt alocați câte 883.000 lei pentru prima și a doua parte a anului școlar.
C.I.