În ghidul publicat de Ministerul Educației sunt precizări detaliate legate de modul în care trebuie organizată activitatea fizică în noul an școlar, pe toate ciclurile de învățământ. Se recomandă ca aceste reguli să fie adoptate și în unitățile particulare, fiindcă includ și măsurile sanitare care trebuie respectate pe parcursul unei zile. Pentru ciclul preșcolar, se precizează în ghid faptul că fiecare grădiniță va trebui să aibă un responsabil cu protecția împotriva COVID-19 desemnat prin decizia conducătorului unității de învățământ.
Pentru grădiniță, grupele nu pot avea mai mult de 10 copii, numărul ce va fi stabilit trebuind să respecte regula distanțării fizice de 1 metru și asigurarea aceleiași echipe educator-îngrijitor-profesor, pe cât posibil. Principiul este ca o grupă să aibă o singură sală. Sunt recomandate cât mai multe activități în aer liber și pentru activitățile în interior trebuie evitată interacțiunea între grupe.
Servirea mesei în grădinițe cu program prelungit se va face cu respectarea prevederilor din Ordinul comun nr.1076/4518/3936 din 12.06.2020 și a recomandărilor ulterioare ale Ministerului Sănătății. Recomandările sunt să se renunțe la fețe de masă, pentru ca igienizarea meselor să se poată face ritmic: „mesele vor fi spălate și igienizate înainte de servirea fiecărei mese, însă nu în prezența copiilor; pentru acest lucru, copiii vor fi duși la grupul sanitar pentru igienizarea mâinilor sau vor ieși în curte sau pe coridor, până la finalizarea curățării meselor”. La grădinițele cu program normal (5 ore/zi), copiii vor veni cu pachețelul cu mâncare de acasă și va fi servit, de regulă, la ora 10: „În acest caz, regulile privind igienizarea mâinilor și a suprafeței meselor sunt aceleași cu cele ale servirii meselor la grădinițele cu program prelungit; părinții vor fi sfătuiți să pună în pachețelele copiilor produse neperisabile, care pot fi consumate la temperatura camerei, ambalate în folie alimentară sau șervețel, pe care să le poată consuma în siguranță și cu ușurință; în cazul unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit, personalul care se află în sala de grupă cu copiii se va ocupa de servirea și strângerea mesei și va prelua de la ușa sălii de clasă vasele/tăvile cu mâncare gătită, aduse de personalul de la bucătărie sau de îngrijire disponibil”. În grădinițele cu program prelungit se poate decide servirea mesei în regim de catering, chiar și în unitățile care pot prepara hrana, se mai precizează în ghid.
Transportul școlar respectă aceleași reguli sanitare de până acum, autovehiculul trebuind să fie dezinfectat temeinic și aerisit după fiecare cursă, precizează ghidul MEC .
C.I.