Google a publicat joi, 2 aprilie, rapoarte de mobilitate pentru majoritatea ţărilor lumii, acestea putând fi instrumente de sprijin pentru autorităţi în lupta cu virusul COVID 19. Rapoartele sunt realizate pentru perioada 16 februarie-29 martie. Datele furnizate de Google arată că populaţia României a înţeles perfect îndemnul “staţi acasă!”, astfel că motivaţia problemelor apărute (îmbolnăviri, decese) ar trebui căutată în altă parte. Potrivit raportării Google, românii au redus cu 81% deplasarea spre supermarketuri şi locaţii de distracţie, s-au redus cu 53% drumurile spre unităţi alimentare, pieţe sau farmacii şi cu 60% plimbările prin parcuri. De asemenea, mobilitatea prin mijloace publice de transport este redusă cu 72%, iar cea legată de locurile de muncă cu 39%. Deplasările între locuinţe au crescut însă cu 15%, fapt unde autorităţile ar trebui, poate, să intervină. Graficele furnizate de Google pentru România:

Şi în judeţele Regiunii Nord-Est procentele sunt apropiate de cele de la nivel naţional, după cum se poate vedea în următoarele grafice, realizate de Google:

Pentru amatorii de cifre, procentaje şi grafice, rapoartele Google se găsesc AICI (este necesară cunoaşterea limbii engleze. (M. CONSTANTINESCU)