0:00

Gheorghe Ştefan, acord de recunoaştere a vinovăţiei, care-l „înfundă” pe Vasile Blaga!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiGheorghe Ştefan, acord de recunoaştere a vinovăţiei, care-l „înfundă” pe Vasile Blaga!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDirecţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, marţi, 13 decembrie, în mod oficial, că Gheorghe Ştefan a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul în care este vizat şi Vasile Blaga.

„În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2012, inculpatul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, în scopul obținerii de sume de bani atât pentru sine, cât și pentru partid, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. În aceeași perioadă, inculpatul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma omului de afaceri, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor. În paralel, inculpatul Ștefan Gheorghe i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile (trimis în judecată de procurorii anticorupție la data de 28 noiembrie 2016 – comunicat nr. 1466/VIII/3 din 28 noiembrie 2016), care cunoștea dinainte mecanismul descris anterior și cu care a fost de acord”, se precizează într-un comunicat de presă al DNA.

În prezența apărătorului ales, Ștefan a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 3 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin lui Gheorghe Ştefan. Dosarul de urmărire penală privind pe Gheorghe Ştefan, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul București. (ZCH NEWS)

Articolul precedentCJ Neamţ: întârziere – 85 de minute, dezbatere – 35 de minute!
Articolul următorOm de bază al firmei „Troleibuzul”, găsit mort în maşină
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.