* poliţiştii, jandarmii şi inspectorii antifraudă au verificat 13 puncte de lucru ale societăţilor New Star, A&M Timber International, ZMZ Cherestea, Kenotheoz şi Est Vest Forest
* controalele vor continua şi astăzi
* bilanţul zilei de ieri: câteva contravenţii şi confiscarea a 50 mc de lemn
O “armată” de poliţişti, jandarmi, inspectori antifraudă, comisari de mediu şi inspectori silvici a descins, ieri, la 13 puncte de lucru care ţin de 5 societăţi comerciale de exploatarea lemnului, din localităţile Borleşti, Tazlău, Roznov, Săvineşti, Piatra Neamţ şi Pângăraţi.
“Este o acțiune de prevenire și combatere a ilegalităților din domeniul silvic, coordonată de către Direcţia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în care sunt angrenați polițiști din cadrul IPJ Neamț Serviciul de Investigarea Fraudelor, Serviciul de Ordine Publică și Serviciul Arme Explozibili și Substanțe Periculoase, precum și lucrători din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. “Echipele de control acţionează simultan la 13 puncte de lucru, partizi (puncte de exploatare a masei lemnoase), depozite şi gatere a celor cinci societăți comerciale vizate ce au ca obiect de activitate exploatarea, prelucrarea, transportul şi comercializarea lemnului. În cadrul acţiunii se verifică tot circuitul parcurs de la tăiere, la prelucrarea şi comercializarea lemnului, fiind efectuate controale în teren, precum şi asupra tuturor documentelor existente”.
Acţiunea a fost dispusă de IGPR în 11 judeţe şi în municipiul Bucureşti, unde s-au focut 82 de descinderi simultan. În Neamţ, controalele au vizat, probabil nu întâmplător, societăţile New Star, A&M Timber International, din Piatra Neamţ, cu puncte de lucru în Borleşti, ZMZ Cherestea Săvineşti, Kenotheoz şi Est Vest Forest, ambele din Pângăraţi.
New Star îi are drept administratori pe Vasile Băbuş, Ioan Handaric şi Andrei Marian Handaric. Firma, la care s-a produs o explozie soldată cu moartea unor muncitori, acum câţiva ani, a încheiat anul trecut cu pierderi de peste un million de lei. În schimb A&M Timber International, condusă doar de Andrei Marian Handaric, a reuşit un profit de 21.000 de lei deşi nu mai are niciun angajat din 2010.
Societăţile familiei Gîrbuleţ din Pângăraţi nu au nici ele angajaţi, dar Est Vest Forest are o cifră de afaceri de aproape 17 milioane de lei şi un profit de 110.000 lei, în timp ce Kenotheoz a ieşit în pierdere cu 737.000 de lei pe anul 2013. În fine, ZMZ Cherestea Săvineşti, administrată de chinezul Chian Jianrong, are 28 de angajaţi, o cifră de afaceri de 629.456 de lei şi 28. 668 lei profit.
Controalele vor continua şi astăzi. Aseară, la întoarcerea echipelor din teren nu s-au anunţat decât aplicarea unor contravenţii şi confiscarea a 50 mc de lemn.
Cristina MIRCEA