0:00

Gata pentru ”balamucul” Ligii I, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa Ligii, prefațează debutul în campionatul 2014-2015, considerat a fi unul de trecere, de la sistemul cu 18 echipe, la cel cu 14, plus un play-off și un play-out, care nu face altceva decât să excludă echipele ”mici”, din partidele cu formațiile ce eu bugete mari și se bat la câștigarea campionatului. Întrecerile din Cupa inventată de Gino Iorgulescu, noul șef al LPF, au fost ca o ”încălzire” oficială pentru formațiile din Liga I, ce se găsesc în fața unui campionat fără precedent în istoria fotbalului românesc, la finalul căruia vor retrograda 6 echipe. Dumitru Dragomir, a comparat campionatul Ligii I cu un ”balamuc”, din care cluburile vor pierde, după estimările sale, un million de euro din drepturile de televizare.

Sistem criticat

Oamenii de fotbal din România nu sunt de acord cu sistemul votat de Adunarea Generală a FRF, cel cu 14 formații. Marin Barbu și-a spus deja părerea, că mai bine ar fi fost să se reducă la 16 formații. ”Dacă tot vroiau să reducă, mai bine reduceau la 16 formații. În plus, vrem și noi, echipele mici, meciuri cu echipele puternice. Mă întreb de ce suntem excluși de la masa celor bogați”, s-a întrebat retoric ”Magiun”, care spune că probleme financiare au majoritatea echipelor: „Deocamdată, suntem obligaţi cu toţii să avem răbdare. Probleme cu banii sunt peste tot, chiar şi la echipe mari, precum Steaua ori Dinamo. Cei de la FC Braşov au luat un singur salariu în acest an, pe cel din ianuarie. Ori noi, la acest capitol al salariilor, suntem aproape la zi, situaţie care nu este atât de fericită. Probleme sunt şi la formaţiile din Mediaş ori Târgu Jiu“. ”Eu aș fi vrut să fie cât mai multe echipe în Liga I, pentru că ar fi crescut și fondul de jucători”, și-a exprimat opinia Florin Marin, managerul general al Ceahlăului.

„Asta e o nebunie, nu am să înţeleg niciodată. Retrogradai patru în primul an, patru în al doilea şi făceai ceva. Dar să retrogradezi şase nu a existat niciodată aşa ceva în lume şi nici nu va mai exista. Va fi un balamuc”, a spus Dumitru Dragomir, fostul șef al LPF. Acesta a mai precizat că decizia de reducere a echipelor din Liga I va genera pierderi de peste 1 milion de euro din drepturile de televizare. Asta se traduce în bani mai puțini alocați jucătorilor, ca soluție de traversare a crizei financiare de către mai multe echipe ce evoluează în prima ligă.

”Pe vremea când eram președinte de club ne doream să votăm de multă vreme legea asta. Când nu ai bani, nu ai cum să faci performanță. Te înscrii, așa, doar ca să fii înscris, pentru faptul că sunt mulți primari care sunt mândri că primesc banii pe care-i folosesc pe linie sportivă. Mi se pare o aberație. Ori faci sport, ori nu faci. Aria de selecție nu știu dacă neapărat se diminuează, pentru că sunt atâtea școli de fotbal și atâtea cluburi private”, a declarat la rândul ei, Ana Maria Prodan, impresarul cu cei mai mulți fotbaliști ce activează în Liga I.

După fotbaliști, pleacă și angajații

Ceahlăul nu mai e considerată o echipă atractivă pentru nimeni. Nici măcar nu mai are reputația pe care o avea în campionatele trecute, acela de a-și achita datoriile la timp și de a respecta promisiunile făcute. Rând pe rând, fotbaliști care au dus greul în campionatele trecute, precum Golubovic, Constantinescu, Cînu, sau Stana, au preferat să se despartă de Ceahlăul în această vară. Primul a și reclamat neplata unor restanțe la FIFA. Stana și Constantinescu, încă mai așteaptă respectarea promisiunilor conducerii. ”Jucătorii știu doar verbul A LUA”, a fost explicația dată de tehnicianul Marin Barbu, venit la echipă în ultimele 5 etape ale sezonului trecut. ”Deocamdată, suntem obligați cu toții să avem răbdare. Cei de la FC Brașov au luat doar un salariu în acest an. Pe cel din ianuarie. Noi suntem cu salariile la zi, în iunie. Mediașul și Pandurii Târgu Jiu au și ei probleme”, și-a continuat pledoaria ”Magiun” pentru înțelegere a situației financiare. Numai că, pentru unii, care au familii și, la rândul lor, obligații, răbdarea a juns la final.

După ce conducerea administrativă i-a cerut lui Golubovic să-și ducă contractul la bun sfârșit, acesta și-a cerut și el, firesc, drepturile. La fel, fizioterapeutul Andrei Militaru, neplătit de un an de zile și-a depus demisia, preferând un loc de muncă în străinătate. Masorii Ilie Costin și Nelu Stan aveau de încasat 20.000 de lei de la club, bani care înseamnă mult pentru doi oameni care au muncit din greu în spatele terenului, acolo unde au avut și ei partea lor de contribuție la îndeplinirea obiectivelor echipei. Exact la fel cum a știut conducerea administrativă să-și ridice la timp bonusurile de obiectiv, la fel trebuia procedat și cu angajații clubului. Viorel Măstăcăneanu, președintele Consiliului de Administrație, nu are de încasat restanțe de la FC Ceahlăul, cum au angajații și fotbaliștii, deși în vremuri grele semnalul impunerii austerității trebuie să vină de sus. Și nici Iuliean Boghian nu a reclamat vreodată că ar fi neplătit de câteva luni. ”Nu trecem prin cea mai bună perioadă financiară”, s-a mulțumit să declare președintele Consiliului de Administrație, făcând apel la înțelegere, pentru că, spune dânsul ”n-a plecat nimeni de la Ceahlăul fără să-și încaseze restanțele”.

”Magiun” este optimist

Mult mai optimist este Marin Barbu, cel care își face curaj.  După ce a ținut să le transmită jucătorilor că au în vocabular doar verbul ”a lua” și să le reproșeze că sunt cu gândul la bani, nu și la performanță, ”Magiun” și-a caracterizat lotul în câteva propoziții. „Nu suntem nici extraordinari, dar nici cei mai fraieri. Cu atitudine bună, cu seriozitate, sacrificiu şi muncă putem fi o echipă bună a campionatului. Sunt încrezător și îmi fac meseria pentru a reuși. Dacă punem osul la treabă și gândim cum trebuie vom avea șanse în fiecare meci“, susține Marin Barbu. După meciul din Cupa Ligii, programat pe 19 iulie, în deplasare, cu Oțelul urmează jocul din etapa I a Ligii I, la CFR Cluj. A treia întrecere în care nemţenii se vor înscrie este Cupa României Timișoreana. În niciuna Ceahlăul nu pare că vrea să se bată pentru întâietate și asta din motive obiective. În campionat se dorește salvarea de la retrogradare, adică minim locul 12, iar în Cupa României parcursul se va prelungi sau nu, în funcție de posibilităti. E clar că lotul nu permite foarte multe jocuri și deplasări, mai ales în Cupa României, acolo unde Ceahlăul va juca în septembrie.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentGeneralul Dumitru Coroamă: „Majestate, nu pot să execut ordinul de a trage în tineretul ţării!”
Articolul următorImobiliare de urgență la Piatra Neamț

1 COMENTARIU

  1. Magiun este intre ciocan si nicovala, chiar daca el face tot ce poate, cand vom fi pe locurile 16-18 poate chiar inainte de finalul turului la minim 10 pct. de salvare, el va fi tras la raspundere si demis de conducerea incompetento-administrativa! Nu va conta ca lotul de jucatori este de nivelul Ligii a III-a si ca cel mai fraier fotbalist posibil n-are cum sa nu observe ca s-a investit fara logica si cu foarte multi bani in stadion (ma refer la inaltarea tribunei a 2-a care nu va fi niciodata plina avand in vedere ca nu va mai juca nici echipa nationala si nici alta echipa in cupele europene la Piatra Neamt)! Deci vrajeala cu nu sunt bani pt. salariile fotbalistilor nu tine! E clar ca vom asista la cel mai slab campionat din istoria clubului de fotbal Ceahlaul Piatra Neamt si nici nu ma gandesc ca echipa se va salva si de data asta! Nici o sansa!

Comentariile sunt închise.