garda de mediu

* instituția face public bilanțul pe 2013 în… 2014

Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Ar putea fi un principiu de bază după care se pare că se ghidează toţi angajaţii Gărzii de Mediu din Neamţ.  După episodul în care am stat o jumătate de zi să-l așteptăm pe șeful Gărzii, domnul Petrariu (care-a lipsit de la serviciu “din motive personale”), nici până în ziua de azi nu am reușit să aflăm cu ce se ocupă angajații acestei instituții. În ziua în care am stat la pândă, întâmplător am aflat că, în interiorul Gărzii de Mediu Neamț, urma să aibă loc un control făcut de o echipă a instituției mamă. Prin urmare, ca să aflăm despre ce e vorba, am făcut o solicitare oficială în care am cerut să ne fie puse la dispoziție scopul și consecințele respectivului audit. Răspunsul a venit (după o săptămână):

“Urmare a e-mailurilor dumneavoastră din data de 27.11.2013 și 28.11.2013,  prin care ne solicitați informații referitoare la verificările întreprinse de Garda Națională de Mediu la sediul Comisariatul Județean Neamț, vă comunicăm că a fost un control care se desfășoară la toate comisariatele Gărzii de Mediu din țară și vizează gestionarea bunurilor aflate în inventarul instituției, nefiind constatate neconformități.“

După cum spuneam, nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Deși noi am cerut un raport detaliat al auditului care-a avut loc, sintagma “n-au fost constatate neconformități” pare să fi rezolvat problema.

Așadar, totul merge strună. La Garda de Mediu Neamț curge lapte și miere. E paradisul instituțiilor de stat. Și culmea, asta nu e tot. Pentru că încercăm de mai bine de trei luni să aflăm ce se petrece în interiorul instituției și care sunt rezultatele acțiunilor întreprinse de inspectori, am cerut, ca orice instituție de presă acreditată, un bilanț al activității pe anul în curs, dat fiind faptul că mai sunt câteva săptămâni până când se încheie anul. Iată răspunsul primit:

“Vă informăm că Raportul activității Gărzii Naționale de Mediu Serviciul Comisariatului Județean Neamț pentru anul 2013 se va întocmi în a doua parte a lunii ianuarie”.

Cu alte cuvinte, vom afla la anul ce-a făcut Garda de Mediu în anul ce stă să se încheie. La anul și la mulți ani!

 audit gnm

Ioana HAGI-STAN