reclama autocenter

În câteva zile, mai exact pe 8 februarie, se împlineşte o lună de când am cerut oficial Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Neamţ câteva date referitoare la cum funcţionează această instituţie şi cine o conduce. Iată solicitarea:  “solicităm pe această cale să ne transmiteţi numărul de posturi disponibile în cadrul instituţiei dumneavoastră, funcţiile deţinute de fiecare ocupant în parte, remuneraţia lunară, declaraţiile de avere şi de interese, în punctele este cazul”.

ceahlaul 14.01.14

Ziarul Ceahlăul, marcă înregistrată, v-a expus povestea total lipsită de transparenţă a Gărzii de Mediu Neamţ în repetate rânduri, ultima oară în ediţia din 14 ianuarie 2014, când am fost pasaţi de la o instituţie la alta:

“Deoarece site-ul Gărzii Naționale de Mediu (www.gnm.ro) este în mentenanță, datele referitoare la organigrama Comisariatului Județean Neamț, remunerațiile angajaților, declarațiile de avere și de interese, vă pot fi furnizate de către Serviciul de Resurse Umane din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu”. La serviciul de resurse umane al instituției de la București ni s-a precizat că informațiile referitoare la organigramă pot fi făcute publice doar dacă se primește acordul din partea biroului de presă. Ca o ironie a sorții, comunicatul remis către redacția noastră a fost remis tocmai de biroul de presă al înaltei instituții centrale, ca dovadă că departamentele de la București nici nu s-au sinchisit să-și comunice între ele solicitările care le revin din teritoriu.

Garda de Mediu Neamţ încalcă flagrant legile

Una dintre legile pe care jurnaliştii le cunosc ca pe Tatăl Nostru este 544/2001. Acest act normativ reglementează, printre altele, şi domeniile de activitate ale instituţiilor publice care ar trebui să fie transparente în faţa solicitărilor unui cetăţean de rând sau a unui jurnalist. Pentru că Garda de Mediu Neamţ refuză cu obstinaţie să facă publice datele referitoare la organigrama instituţiei, declaraţiile de avere şi de interese precum şi remuneraţiile lunare, le reamintim, cu legea în faţă, care sunt obligaţiile instituţiilor care se hrănesc exclusiv din bani publici:

„Legea 544 pe 2001 – actualizată, articolul 5:

Fiecare autoritate sau instituţie publică are obligaţia să comunice din

oficiu următoarele informaţii de interes public:

– actele normative care reglementeazã organizarea şi funcţionarea autoritãţii sau instituţiei publice;

– structura organizatorică, atribuţiile departamentelor, programul de  funcţionare, programul de audiente al autoritãţii sau instituţiei publice;

– sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil;

– programele şi strategiile proprii;

– lista cuprinzând documentele de interes public;

Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia sa răspundã în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării. În cazul în care durata necesară pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.

Refuzul comunicării informaţiilor solicitate se motivează şi se comunică în termen de 5 zile de la primirea petiţiilor.

Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituţii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere şi atrage răspunderea disciplinară a celui vinovat.”

În încheiere şi în atenţia conducerii Gărzii de Mediu Neamţ, redacţia Ziarului Ceahlăul, marcă înregistrată, încă mai aşteaptă, în decursul acestei săptămâni, un răspuns pertinent şi oficial la solicitarea de presă făcută în data de 8 ianuarie. Dacă nu, există și soluția penală.

Va continua….

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentO fată, de 18 ani, din Dumbrava Roșie, dată dispărută
Articolul următorGală pentru elevii sportivi

1 COMENTARIU

  1. Dl iftime e doctorand la facultatea de politie,ABSOLVENT DE FACULTATE kOGALNICEANU IASI, fost sergent major de militie prin 80,dat afara de pe la Militia Harghita si facut sef de cooperatie de consum la vanatori Neamt inainte de 89.UN BAIAT BUN LA TOATE,PROMOVAT DE structurile secrete.ORICUM E HARNIC FOCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC!

Comments are closed.