0:00

Mii de turiști din toate colțurile țării au „ancorat” duminică, 14 august, în portul „Mării dintre munți”, așa cum este numit Lacul Izvoru Muntelui, pentru a petrece de Ziua Marinei. Festivităţile au debutat de la ora 10, nu înainte, însă, ca oficialitățile locale și județene, alături de delegația Statului major al Forțelor Navale, reprezentantă prin comandor Eugen Domunco, să asiste la momentul solemn al intornării imnului României. Primarul orașului Bicaz, Nicolae Sălăgean, a amintit și care este motivul organizării Zilei Marinei la marea dintre munți: „Este cunoscut faptul că, la Bicaz, Izvoru Muntelui este singurul lac de interior unde se sărbătorește Ziua Marinei Române. Se întâmplă acest lucru pentru că, în urmă cu 50-60 de ani, aici s-a produs istorie și, de la Galați, de la Brăila, în acele vremuri, au fost detașați aici marinari ,să desfășoare activitate, în principal cu caracter economic. Așa s-a împământenit și această sărbătoare și este bine să o ducem înainte, pentru că noi românii suntem cei care ținem la tradiții.

După ce s-a oficiat slujba de pomenire și cufundarea ancorei cu flori în memoria eroilor marinarilor români căzuți la datorie, Zeul Neptun, dintr-o șalupă, a dat startul la distracție. Momentul a coincis și cu apariția a zeci de PET-uri care au ieșit la iveală de sub terasa plutitoare unde s-au adunat mulțimile, ceea ce i-a făcut pe mulți să se întrebe de unde provin gunoaiele și dacă nu cumva fac parte din recuzita spectacolului marinăresc. Mai ales că, până la deschiderea sărbătorii, suprafața apei fusese curățată exemplar.

Incidentul nu a stricat, însă, cheful celor prezenți care au avut ce admira. De la întreceri de înot la prinderea rațelor, nunta cu pirați, școndrul cu purcelul sau pluta alegorică, toate au făcut deliciul spectatorilor, mai ales al celor ajunși la Bicaz pentru prima oară. În finalul primei părți a zilei, apa a fost acoperită de navele și ambarcațiunile de agrement, care au defilat, pe rând, într-o impresionantă reprezentație. După o scurtă pauză, distracția s-a mutat pe scena special amplasată în portul de la Bicaz, unde formații și artiști cunoscuți ai muzicii populare și ușoare au întreținut atmosfera, care s-a stins abia după ora 21. Atunci, un foc de artificii, lansat de pe oglinda barajului, a pus punct celei de-a 55-a ediții a Zilei Marinei. (Marian TEODOROF)

 

Articolul precedentTrafic rutier monitorizat din elicopter în judeţul Neamţ
Articolul următorADORMIREA MAICII DOMNULUI – Rugăciune de pocăinţă
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.