Autorităţile locale din Târgu Neamţ au organizat duminică, 26 iunie, în fața Casei Culturii „Ion Creangă”, un spectacol dedicat Zilei Drapelului.
La manifestare, au participat primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei şi consilieri locali PSD. „Stimați cetățeni, stimați colegi, vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre de a sărbători, astăzi, împreună Ziua Drapelului. 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național, prin Legea nr. 96 din anul 1998. Conform legii, această zi este marcată de autoritățile locale și naționale, prin organizarea de manifestări culturale-educative. Sărbătorim unele dintre reperele națioanale care ne definesc. Drapelul național rămâne simbolul apartenenței la valorile spirituale românești. Respectul pentru identitatea neamului trebuie respectat. Ziua Drapelului este un prilej fericit de a crea o legătură între trecut și prezent, între istorie și realitate. Avem datoria să le transmitem copiilor noștri sentimentul de a fi mândri că suntem români. La mulți ani, Târgu Neamț!”, a transmis primarul Daniel Harpa.
Au fost alături de oficialităţi conducerea instituției de cultură, în frunte cu directorul Margareta Mihăilescu, precum şi invitatul de onoare, profesorul de istorie Vasile Vrînceanu, care a și ținut un discurs despre istoria drapelului românesc: „După ce a construit Mănăstirea Voroneț, marele voievod Ștefan cel Mare a introdus un steag oștirii sale și, oriunde pleca, stegarul mergea cu steagul în față. Drapelul este un simbol național. La 1848, a fost la Islaz, pe malul Dunării, iar un rol pentru această realizare l-a avut Popa Șapcă. În secolul XIX, fiecare unitate militară avea drapelul tricolor al unității. În bătăliile de la Plevna și Grivița, drapelul a rămas în istorie”. „Alături de stemă, sigiliu și imn, drapelul este un simbol național, de libertate din 1848 și de unitate în 1859. Tricolorul nu este doar un decor, el trebuie purtat și în suflet. Să-l cinstim cum se cuvine și să fim mândri că suntem români”, a spus și Margareta Mihăilescu.
Manifestarea a continuat cu un program artistic oferit de elevii Ansamblului „Ozana”, care au interpretat melodii populare. (C.T. STURZU)