De vineri, 30 iunie, Târgu-Neamț este „ocupat” de tabere cavalerești, dar și de alaiuri de domnițe, scutieri și arcași. A XVII-a ediția a Zilelor Cetății, în cadrul căreia se organizează și cea de-a treia ediție a Festivalului Medieval a început cu o paradă cavalerească cu plecare din fața Casei Culturii „Ion Creangă” spre Parcul Cetate, unde au fost instalate taberele cavalerești.
În Parcul Cetate, invitații și alaiul de cavaleri și domnițe au fost întâmpinați de ceaune fermecate, cu bucate alese și tradiționale, stropite cu vin și bere din belșug, ca după fețele alese ale mesenilor. Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă, sute de târgnemțeni și turiști au avut parte de spectacole medievale, întreceri cavalerești, turniruri, concerte, activități culinare și alte atracții pentru toate vârstele.
Terasele au ademenit permanent cavalerii obosiți sau turiștii rătăciți prin Parcul Hronicarilor Călători sau prin Piețele Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce ori prin Sanctuarul cărturarului Dimitrie Cantemir. Cu toții au fost poftiți la un gulaș, la o fasole cu afumătură la ceaun sau la un bulz moldovenesc. Căldura a dat de furcă atât organizatorilor, cât și mușteriilor, dar berea rece și vinul cu gheață au potolit setea pofticioșilor.
Şi astăzi toți târgnemțenii și turiștii sunt așteptați la alte surprize oferite de organizatori, cum ar fi concursuri şi antrenamente de tir cu arcul, retrageri cu torțe aprinse, spectacole de dans medieval și de foc, recitaluri ale unor trupe de muzică medievală sau întreceri voinicești.
Cetatea Neamțului a găzduit și ea mai multe activități, printre care, spectacole de reconstrucție istorică, spectacole medievale, recitaluri de muzică și dansuri populare sau reconstrucții ale tehnicilor de luptă istorice europene, toate sub coordonarea actorului Liviu Pancu, directorul artistic al festivalului medieval. (C.T. STURZU)