0:00

Intrând în spiritul primăverii care a venit de-adevăratelea nu doar calendaristic, la Galeria de Artă „Gheorghe Vadana” de la CAR Pensionari Piatra Neamț a fost astăzi (1 martie) vernisată expoziția colectivă de pictură „Flori pentru Doamne”. Lucrările artiștilor plastici Elena Chiru, Lucian Gogu Craiu, Cecilia Hăisan, Ioan Roșca, Marcela Popescu, Petru Vamanu, Mircea Răsvan și Dumitru Bezem încântă privirea, mintea și sufletul și ne invită la o plimbare imaginară printr-o grădină de flori.

„Am venit cu tot dragul în întâmpinarea acestei idei de a deschide o expoziție pentru doamne”, a spus curatorul galeriei, maestrul Mircea Răsvan Ciacâru.

„Avem, după modelul american, un invitat special, Dumitru Bezem. Anul acesta este anul Dumitru Bezem. Colegul nostru va împlini 70 de ani ca vârstă și foarte mulți ani ca expoziții, ca manifestări artistice. Nu poate participa astăzi din motive personale, dar este în permanență alături de noi nu numai pe simeze, ci și în gândurile noastre”.

Criticul de artă Emil Nicolae a afirmat că „în luna martie se răstoarnă vechea zicală cum că în spatele unui bărbat puternic stă o femeie, de data asta este valabilă în spatele unei femei puternice stă un bărbat. În 1936, George Călinescu publica un eseu intitulat «Poezia realelor», unde, făcând o analiză tehnică a textelor poeților noștri din secolul al XIX-lea, a ajuns la concluzia că singurul bărbat din poezia română era Mihai Eminescu. M-am gândit dacă aceeași ipoteză se poate, mutatis mutandis, transplanta în spațiul vizual, în artele vizuale. Călinescu analiza rime, ritmuri, teme, atitudini, atmosferă, sentimente… Unele lucruri sunt comune literaturii și picturii. Sigur, n-am descoperit eu, însă să știți că dacă desenul care înseamnă construcție e bărbătesc, culoarea e feminină”.

Expoziția „Flori pentru doamne” este cu vânzare și va fi deschisă până la data de 10 aprilie. (Ana MOISE)

Articolul precedentFuego – ”mărțișor” pentru 8 Martie la Bicaz
Articolul următorDupă duelul cu handbalistul Leonard Bibirig, Sergiu Chirilă este şef la mascaţii din poliţie!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.