În programul manifestărilor ”Zilelor municipiului Roman” s-a înscris și o expoziție a comunelor din zona Roman Metropolitan etalată în fața primăriei Roman. La realizarea acesteia a contribuit financiar și Consiliul Județean Neamț, de aceea vizita președintelui consiliului la Roman a fost întru totul justificată.

Că nu toți primarii au dat curs invitației să-și expună produse, obiecte tradiționale sau să-și amenajeze un stand a fost și asta justificat, într-o oarecare măsură.

Au fost prezente cu standuri comunele: Trifești, Cordun, Icușești și Gherăești. De la mare distanță primarul PavelBereșoae a avut cu se mândri. Comuna Gherăești a avut și sarmale (gătite în oală de lut), servite cu mălai copt, a avut și vin (de la o cramă locală), a avut și un atelier de țesut la război, a avut și un atelier de confecționat mături, a avut și  trofee sportive (câștigate de echipa de oină ”Biruința”), a avut și piese de schimb pentru mori (produse de o firmă locală), a avut și produse apicole (prezentate de o tânără apicultoare) și – în fine – a avut și pavaje, dale și alte produse specifice, ca și oferta unor case tip care se execută de către o firmă gherăeșteană.

Președintele Arsene și primarii care l-au însoțit în raidul prin expoziție nu au putut refuza tratația cu sarmale și vin, astfel încât la standul respectiv s-a zăbovit mai mult.

La final s-au făcut câteva declarații. Primarul Lucian Micu: „Ne aflăm la prima ediție a expoziției Roman Metropolitan, realizată cu sprijinul Consiliului Județean. Ne-am dorit să aducem din tradițiile și obiceiurile comunelor din împrejurimi, pentru a le vedea și cetățenii municipiului. Ne bucurăm de prezența domnului președinte al Consiliului Județean, domnul Ionel Arsene, căruia îi mulțumim pentru sprijinul acordat. Sunt convins că și această expoziție va deveni o tradiție pentru Roman Metropolitan, ca și Festivalul de datini din iarnă”.

Ionel Arsene: „Vă felicit, domnule primar, pentru această inițiativă și vă mulțumesc pentru invitație. Consiliul Județean Neamț este deschis la asocierea în astfel de proiecte și demersul dumneavoastră este lăudabil. Cred că arta, tradițiile și cultura noastră trebui promovate de noi, cei care conducem astăzi destinele județului și dumneavoastră ale municipiului Roman. Îi felicit pe domnii primari pentru ceea ce au expus aici și îi asigur că președintele și Consiliul Județean Neamț este alături de dumneavoastră și de comunitățile dumneavoastră”.

(D. A.)

Articolul precedent„Anticomunism și represiune comunistă” – simpozion regional la Târgu Neamț
Articolul următorAlpinistul Ionuţ Ştefănescu, protagonist la „Campionii României”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.