Dublu eveniment, pe fundal de alarmă de incendiu, astăzi, 1 august, pe platoul din curtea ISU Neamț, unde au avut loc atât depunerea jurământului militar, cât și avansarea în grad.

Punctuală, dar îmbrăcată neinspirat pentru o zi caniculară, prefectul Niculina Dobrilă a suportat cu stoicism temperatura și a rezistat să înmâneze personal noile grade militarilor avansați, peste 40 la număr.

Exact în timp ce juristul unității, abia trecut în corpul ofițerilor, și alți doi pompieri se pregăteau să rostească jurământul militar, a sunat alarma de incendiu. Luase foc o fânărie la Zănești. În mai puțin de un minut, trei pompieri au urcat în autospecială, iar șoferul, după ce-a făcut o manevră dibace, s-a strecurat pe lângă mașina prefecturii și a ieșit pe poarta unității.

O a doua autospecială a pornit și singurul pompier disponibil s-a urcat în grabă, însă imediat i s-a comunicat că nu mai este nevoie de sprijin. De altfel și prima mașină s-a întors din drum, dar zgomotul motoarelor puternice a acoperit cu totul textul jurământului și momentul festiv.

Restul ceremoniei s-a desfășurat în liniște și în mare căldură.

Discret, militarii își ștergeau sudoarea de sub caschete, în timp ce li se prelingea nemilos pe față și pe ceafă. Partea dedicată subofițerilor a durat mai mult, pentru că și ei au fost în număr mare, numai doi stingheri rămânând în formație, după ce avansații au făcut 9 pași înainte, așa cum le-a ordonat șeful.

Niculina Dobrilă nu doar că a rezistat să le dea gradele fiecăruia în parte, dar a avut și puterea să zâmbească și să asculte poveștile spuse de inspectorul șef, care avea câte ceva de precizat la mai toți subordonații săi.

Festivitatea s-a încheiat cu o defilare care i-a îmbujorat și pe cei mai palizi dintre pompieri. Imediat, doamna prefect a făcut stânga împrejur și a plecat spre mașina de serviciu care o aștepta la umbră. Iar pentru efortul ei și pentru faptul că nu s-a încurcat decât de două ori în timpul discursului ar merita un cadou simbolic. Un evantai, de exemplu. (C.M.)

Articolul precedentANM: Moldova sub asaltul disconfortului termic!
Articolul următorDigitaliada dusă de Fundaţia Orange în şcoli din Bacău, Iaşi şi Suceava
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.