În noaptea de 18 spre 19 octombrie, pe la ora 00:26, colțul unei case din satul Trifești, de lângă Roman, s-a crăpat și s-a prăbușit. Doamna Domnica Văduva, locatara casei, își amintește precis ora fiindcă adormise cu televizorul deschis și când au trezit-o zgomotele și zdruncinăturile a văzut ora afișată pe ecran. A ieșit în stradă, convinsă că e cutremur și abia după aceea și-a dat seama că zgomotele veneau dinspre casa ei. Îngrozită, a descoperit că un colț al casei se prăbușise într-o gaură care se căsca la câțiva metri de locuință. A sunat la 112 și au apărut autoritățile, în frunte cu primarul Dan Marian Lupu.
Ceea ce s-a putut face atunci, noaptea, a fost să fie mutată doamna Domnica la niște rude, casa nemaiprezentând siguranță, întrucât mai mulți pereți erau crăpați. În zilele următoare s-a constatat că gaura este o străpungere prin partea superioară a unui beci sau poate a unui tunel, care pare că străbate subsolul casei doamnei Domnica pe direcția nord – sud și se îndreaptă în ambele direcții. La capătul imaginar al direcției spre nord a fost cândva conacul boieresc.
Primarul a afișat o avertizare pe gardul gospodăriei și a limitat accesul în zonă. Arheologul Adrian Ciobanu, de la Complexul Muzeal Județean, s-a deplasat la fața locului și a întocmit un raport preliminar. Din păcate nu se poate investiga mai în profunzime, pentru că există pericol de surpare, deoarece bolta nu este zidită cu piatră sau cărămidă, ci este pur și simplu săpată în pământ.
De-a lungul anilor strada care trece prin fața casei s-a tot surpat, dar pe o adâncime destul de mică, astfel încât primăria a fost nevoită să tot toarne balast și să reasfalteze. Zona de surpare se află la circa 30 de metri de casa Domnicăi, pe direcția spre sud.
Explicația fenomenului stă – probabil – și în cantitatea foarte mare de apă acumulată de sol în urma ploilor din ultimele zile. Din cele declarate de primarul Lupu, în data de 12 octombrie cantitatea de apă căzută asupra comunei a fost de 160 de litri pe metrul pătrat, iar în data de 16 octombrie de 60 de litri pe metrul pătrat.
Sătenii spun că, în urma dărâmării conacului logofătului Constantin Balş (ultimul deținător al moșiei Trifești) s-a descoperit un tunel care ducea până la Moldova Seacă. “Conacul s-a tot stricat, treptat – treptat. Oamenii au tot furat cât a fost și atunci au descoperit un fel tunel, spuneau ei, care zice că ducea tocmai la Moldova Seacă. Am auzit că niște flăcăi au intrat să vadă cât este de lung e tunelul şi n-au mai ieșit… Așa am auzit eu, dar eram micuță pe atunci...”, spune o femeie din vecini. Povestea pare să fie confirmată de surpările inexplicabile de teren din zonă.
“O altă treabă care poate că are legătură cu asta este că la noi aici nu cresc merii, perii…, de fapt cresc o vreme și, de la un timp, nu mai cresc și se usucă. Toți pomii cu rădăcini mai mari, mai lungi… ”, adăugă un bătrân.
Contactat telefonic, Adrian Ciobanu, directorul Secției Roman a Complexului Muzeal Județean, a declarat că va relua joi, 27 octombrie, studiul tunelului din Trifești.
(D.A.)