CJ_2014_04_30_03

Piesă de teatru și atmosferă demnă de Caragiale la şedinţa de CJ de ieri, bazată pe votul pentru achiziționarea unui computer tomograf pentru Spitalul Județean. Cearta a pornit, așa cum ne-am obișnuit deja de la consilierul județean PSD, Dan Constantin care este și președintele Consiliului de Administrație al celei mai mari unități sanitare din județ, unitate care folosește, de ani de zile, pe bani grei, tomograful unei firme private. Degeaba a încercat directorul SJU Neamț să explice care sunt avantajele achiziționării unui astfel de aparat.

”Am câteva observații de făcut. Anul trecut, din bugetul Consiliului Județean Neamț am alocat 5 miliarde de lei vechi pentru achiziționarea unui computer tomograf care costa 10 miliarde de lei, dar acest lucru nu s-a reușit. Acum managerul spitalului vine cu propunerea de achiziționare a unui tomograf de 54 de miliarde de lei, probabil, mult mai performant, dar de 5 ori mai scump, de la o firmă de leasing. În Consiliul de Administrație am hotărât să aprobăm introducerea acestui tomograf în lista de achiziții. De ce trebuie să garanteze Consiliul Județean, de ce trebuie să ne dăm avizul. De ce nu se încearcă să se acceseze programul național de imagistică. Propunerea mea este să dăm un aviz de principiu și nu un aviz real. Anul trecut din banii consumați de la buget 40% s-au dus la SJU Neamț și eu cred că e cam mult”, a spus Dan Vasile Constantin.

”Spitalul Județean Neamț are nevoie de acest tomograf pentru acreditare. Acest computer tomograf are 64 de sliceuri pe când cel care trebuia achiziționat înainte avea doar 16. Până acum din anul 2011 am plătit peste 26 de miliarde de lei firmei private care are tomograf, câte un miliard pe lună. Acest aviz îl cere Ministerul Finanțelor, nu eu. Spitalul Județean Neamț va funcționa în continuare și va avea contract cu Casa de Asigurări. Aparatul trebuie să fie al spitalului, nu trebuie să fim la mâna nimănui. Acest tomograf are niște softuri deosebite. Nu vin să vă cer bani să plătiți ratele”, a spus dr. Ioan Lazăr, manager SJU Neamț.

Vorbele și explicațiile managerului Lazăr nu i-au convins nici pe PDL-iști și nici pe PSD-iști să voteze proiectul. După circa jumătate de oră de discuții și după ce s-a încercat amânarea proiectului pentru ședința viitoare, după țipete, vacarm și explicații, proiectul a fost votat. O parte dintre consilierii PSD au dat vot pozitiv, pentru că au conștientizat necesitatea achiziționării, fie și în leasing a unui computer tomograf. PDL-iștii la rândul lor, nu toți însă, supravegheați de președintele interimar Alexandru Drăgan au votat și ei pozitiv. Chiar și așa, enervat la culme, președintele Culiță Tărâță, văzându-se cu proiectul aprobat nu s-a mai putut abține și i-a spus verde în față lui Dan Vasile Constantin să renunțe la activitatea de președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și chiar și la cea de consilier județean.

”În loc să plătească un miliard pe lună, plătesc doar 800 de milioane de lei, iar tomograful rămâne în proprietatea spitalului. Dan Vasile Constantin nu face decât să bulverseze activitatea în Consiliul Județean. Dle. Dan Vasile Constantin stați acasă și nu vă mai bateți joc de Spitalul Județean. Dle. Dr. Lazăr vă rog să luați act că Dan Vasile Constantin este declarat incompatibil, acest individ care nu dorește decât dezastru în județ nu are ce căuta în fața opiniei publice. Nu am cuvinte să-l categorisesc”, a spus Culiță Tărâță, președinte al Consiliului Județean Neamț.

Irina CĂLIN

Articolul precedentAlarmă de vreme rea și inundații
Articolul următorADA 2 și dezmeticirea