Fundația Progress anunță demararea unei noi campanii naționale pentru deschiderea Cluburi CODE Kids, oferind copiilor cu vârste între 10 și 14 ani oportunitatea de a învăța gratuit programare în biblioteci publice și școli din mediul rural și urban.
Campania se adresează bibliotecilor, școlilor și ONG-urilor care doresc să devină centru de educație digitală, având la dispoziție o programă completă și resurse dezvoltate de echipa CODE Kids.
De ce să deschideți un Club CODE Kids?
CODE Kids este o inițiativă educațională menită să combată decalajele în competențele digitale ale copiilor din zonele dezavantajate. Într-o lume în care programarea devine o competență esențială, cluburile CODE Kids oferă:
-cursuri gratuite pe două niveluri (începător și avansat) pentru programare, robotică, dezvoltare de aplicații și soft skills.
-activități practice precum proiecte IT, construcții tehnologice și webinarii de dezvoltare personală.
-acces la echipamente IT prin sponsorizări atrase de Fundația Progress.
Din 2017, CODE Kids a sprijinit peste 12.000 de copii din România și Republica Moldova, formându-le competențe STEM și pregătindu-i pentru viitor. În 2024, programul a ajuns la 247 de cluburi active, demonstrând un impact social semnificativ.
Cum poți participa?
Orice bibliotecar, profesor sau voluntar coordonator al unui club CODE Kids, fără a avea cunoștințe tehnice, poate participa la acest proiect. Datorită materialelor și cu ajutorul tutorialelor puse la dispoziție de echipa tehnică aceștia pot conduce proiectul pe plan local. Primul pas este completarea formularului disponibil aici.
Grupele de începători vor începe activitățile în martie 2025, iar recrutarea copiilor poate fi demarată imediat, cu formarea unor grupuri de cel puțin 10 participanți.
Un pas spre viitor
”În anul 2025 vom continua activitățile validate de evaluatori externi, activități care formează competențe robuste de programare și robotică pentru participanții noștri. Dar ne dorim să fim și în linie cu ceea ce contează în domeniu, așa că vom experimenta și cu sarcini de lucru care familiarizează copiii cu Inteligența Artificială și competențe de bază în ceea ce privește securitatea cibernetică. Avem șansa ca, fiind o inițiativă privată, să fim mult mai flexibili în realizarea curriculei de studiu, astfel că participanții la cluburile CODE Kids capătă abilități utile, adaptate pentru timpurile pe care le trăim”, a declarat Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.
Fundația Progress invită comunitățile să contribuie la extinderea acestei inițiative, creând un ecosistem educațional durabil și ajutând copiii din mediul rural să învețe competențe care le vor schimba viitorul.
Pentru mai multe detalii, vizitați www.codekids.ro sau www.progressfoundation.ro.
Denisa POPA
Foto: CODE Kids