Parchetul General a finalizat ancheta și a trimis în judecată 5 funcționari acuzați că au măsluit acte pentru 252 de moldoveni, ucraineni și ruși, care au obținut domiciliul într-o comună din județul Botoșani. Au fost deferiți justiției funcționari de la Evidența Populației Botoșani și, potrivit presei locale, de la Primăria Vârful Câmpului. În cauză sunt acuze de luare de mită, fals informatic, și complicitate la aceste fapte, precum și trafic de influență. Faptele au avut loc anul trecut când funcționari publici, angajați ai Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanei (SPCEP) și ai unei primării din județul Botoșani au primit bani pentru primirea, verificarea, implementarea datelor în Registrul Național de Evidență a Persoanelor și eliberarea cărților de identitate românești persoanelor care au dobândit cetățenia română și doreau stabilirea domiciliului din străinătate pe teritoriul României.
Pentru bani funcționarii menționau domiciliul doritorilor la adrese unde proprietarii erau decedați și nu se făcuse partajul succesoral ori la imobile care nu aveau destinația de locuință. Acuzații eliberau documentele de identitate românești fără consimțământul personal al solicitantului sau al celui care găzduia, în lipsa titlului locativ. „Persoanele respective, care erau cetățeni din Ucraina, Republica Moldova și Federația Rusă, au intrat o singură dată pe teritoriul național, cu ocazia întocmirii documentației necesare pentru eliberarea cărții de identitate și pozării acestora, iar unele persoane nu figurau intrate pe teritoriul României nici măcar la data întocmirii formalităților necesare pentru eliberarea cărții de identitate”, anunță Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Documentația de eliberare a cărților de identitate era întocmită de către intermediari, care semnau în locul beneficiarului și chiar în locul proprietarului imobilului care accepta luarea în spațiu, totul cu știința și complicitatea funcționarilor publici. Cărțile de identitate erau predate intermediarilor la 2-3 zile din momentul depunerii cererii de eliberare a documentelor, după ce funcționarii erau mituiți pentru urgentarea eliberării documentelor. Nici unul din solicitanți nu a locuit efectiv în țara noastră, mecanismul având drept scop dobândirea cărților de identitate românești, a dreptului de călătorie în UE, precum și pașapoarte românești. „Referitor la domiciliile celor 252 de persoane care au fost stabilite în mod fictiv pe raza comunei din județul Botoșani, menționăm că Registrul Național de Evidență a Persoanelor a fost actualizat prin menționarea încetării valabilității acestora, urmare a solicitării procurorului de caz, De asemenea, cărțile de identitate aferente au fost anulate de către Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor și urmează a fi reținute la momentul legitimării, în acest sens fiind actualizat și Sistemul Informatic Național de Semnalări (S.I.N.S.)”, mai arată sursa citată.
Pentru alte 17 persoane – funcționari publici, intermediari și beneficiari – cauza a fost disjunsă iar cercetările continuă pentru acuze de luare de mită, fals informatic, complicitate la luare de mită, complicitate la fals informatic, dare de mită și complicitate la faptă. Ancheta a demarat în noiembrie 2024 când au avut loc 90 de percheziții, fiind vizate și sediile a două primării din județul Botoșani (amănunte aici).
(G. S.)