* femeia va fi escortată în ţară, unde are de stat 4 ani la închisoare

Aflată până ieri în fruntea listei cu cele mai căutate femei, Daniela Mirela Aldea (49 de ani), una din autoarele celei mai răsunătoare fraude de la Trezorerie, a fost prinsă la Londra. O poliţistă din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Neamţ a plecat s-o aducă în ţară, unde are de executat o condamnare de 4 ani de închisoare.

Daniela Aldea a fost consilier superior în cadrul Serviciului Casierie-Tezaur al Direcţiei de Finanţe Neamţ şi a fost trimisă în judecată împreună cu Daniela Chelaru – expert principal în aceeaşi instituţie şi 4 casiere. Acuzaţiile pentru cele două Daniele au fost de înşelăciune, delapidare, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice, falsificare de monedă şi alte valori, ştergere de date informatice, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Casierele au fost anchetate şi judecate pentru neglijenţă în serviciu. Ancheta a început acum 6 ani, imediat după ce s-a descoperit, la un control, certificate de trezorerie contrafăcute. Controlul s-a extins, imediat, asuăra întregii perioade în care s-au emis certificate de trezorerie (1999-2004) şi aşa s-a descoperit că un medic din Piatra Neamţ a fost prejudiciat de peste 4 miliarde de lei vechi.

Anchetatorii au stabilit că Daniela Chelaru a fost capul răutăţilor şi a reuşit s-o convingă pe Daniela Aldea să „lucreze” împreună. Au câştigat încrederea doctoriţei, iar când aceasta le dădea bani ca să cumpere certificate pe numele ei, ele ar fi trebuit să achiziţioneze certificate care să aibă incluse şi valoarea economiilor anterioare. Numai că Danielele au decis să anuleze certificatele din evidenţa unităţii şi să bage banii în buzunar. Medicul a primit, fără să ştie, certificate care, în fapt, nu aveau nicio valoare, pentru că, practic, nu existau în evidenţa Trezoreriei.

La proces, doctoriţa şi mama acesteia – care şi-a investit toţi banii în certificate, s-au constituit părţi civile cu peste 4 miliarde de lei vechi.

În anchetă, Daniela Aldea a recunoscut ce-a făcut, dar înainte de a fi trimisă în judecată, a fugit din ţară. La rândul ei, Daniela Chelaru a recunoscut şi ea, dar a declarat că banii nu au fost împărţiţi în mod egal şi ea nu a luat decât vreo 500 de milioane de lei vechi din toată suma.

Magistraţii au condamnat-o la 3 ani de închisoare pe Chelaru, care între timp şi-a ispăşit pedeapsa, şi la 4 ani pe Aldea, care a fost dată în urmărire internaţională imediat după ce sentinţa a devenit definitivă. Casierele au fost achitate. (C. MIRCEA)