0:00

Fraudă de 2 miliarde cu subvenţii AJOFM, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* trei firme din Borleşti ar fi înșelat statul cu semnături false din Primărie

„AJOFM acordă fonduri sub formă de subvenții, în temeiul legii 116/2002, pentru societăţile care angajează persoane marginalizate, prin contracte de solidaritate.” Aşa a sunat oferta statului de care trei firme din Borleşti, judeţul Neamţ, au părut să profite din plin. Chiar dincolo de lege, spun unii. De unde a pornit totul? De la o anchetă referitoare la subvenţiile care-ar fi fost acordate ilegal de AJOFM pe care Ziarul Ceahlăul, marcă înregistrată a sesizat-o încă din ediția de marţi, 29 octombrie. Concret, 3 societăţi din comuna Borleşti, judeţul Neamţ, respectiv SC DMC Trade Construct SRL, SC Ametist Construct SRL şi Întreprinderea Individuală  P. Mihaela, ar fi încasat foloase necuvenite de pe urma a 11 tineri aflaţi în dificultate, în baza legii 116/2002. AJOFM susţine că s-a autosesizat şi a cerut Primăriei din Borleşti documente justificative care să ateste că pentru cele 11 persoane au fost efectuate anchete sociale de către Primărie, aşa cum prevede legea.

Primarul din Borleşti: subvenţii luate cu falsuri grosolane

La Primăria din Borleşti, surpriză! Niciuna dintre persoanele pentru care s-au primit subvenţii nu avea întocmită o astfel de anchetă socială, spune primarul Vasile Iliuţă, deci nici urmă de document legal: Joi s-a împlinit o săptămână de când au venit la Primărie doi inspectori de la Piatra-Neamț. Un inspector de la Agenția Județeană pentru Prestații Sociale Neamț și un altul de la AJOFM Neamț. Au venit să verifice dacă dosarele depuse la ei coincid cu datele pe care le avem noi. Când au venit, niciun document depus nu avea corespondent. De ce? Pentru că erau anchete sociale întocmite fals, cu semnăturile noastre false, anchete care în realitate nu au fost niciodată efectuate. Ne-au scanat ștampile, ne-au falsificat semnăturile.“

Tot primarul declară că cele 3 firme figurează ca beneficiare ale respectivelor subvenții încă din 2011 și au fost descoperite abia acum pentru că au vrut reînnoirea contractelor. Funcționari din AJOFM cu ochi buni au și analizat cât de mult seamănă ștampilele și semnăturile din 2011 cu cele depuse pentru luna octombrie 2013 și au descoperit delictul. Reprezentanții Primăriei din Borlești susțin că nicio persoană din cele 11 prezente pe listele celor 3 firme pentru care s-au plătit subvenții nu figurează ca asistate social în baza lor de date și că oamenii nici nu ar ști că apar pe astfel de liste. Vasile Iliuţă, primarul comunei Borleşti: Au falsificat de la antet până la titlu, conținut, număr de registratură. Tot. Și ca să vedeți ce fals grosolan: uitați-vă la semnături și ștampile. Una dintre ștampile apare exact în aceeași poziție pe 6 documente. Iar semnătura e identică. Niciun milimetru în plus sau în minus.

Unde e de fapt fisura. Versiunea Primăriei Borleşti

Credeţi că e greu să falsifici o semnătură sau să scanezi o ştampilă? Nu e greu deloc. Oricine poate să ceară la Primărie adeverinţe sau ştiu eu ce documente, pe care noi suntem obligaţi să le eliberăm. Ce se vede aici însă e un fals grosolan. E o singură ştampilă scanată în aceeaşi poziţie, care apare pe o groază de documente. Nici semnăturile nu au fost falsificate cum trebuie. Au scanat-o pe a mea de câteva ori şi apoi au încercat să o reproducă. Dar prost. Uitaţi-vă. Nu are nicio legătură cu originalul. Cu aceste acte falsificate au profitat de sărăcia unor oameni şi de neştiinţa lor. Ei apar angajaţi şi s-au primit subvenţii fără ca măcar ei să ştie că toate s-au făcut în numele lor. Noi să ştiţi că avem doar 38 de dosare sociale. Şi suntem a doua comună ca mărime din judeţ. Vă daţi seama. Nu ne jucăm cu chestiile astea. Imaginaţi-vă că, aşa cum spune legea că pentru fiecare amărât angajat se decontează 75 % din salariul mediu net pe economie care e de aproximativ 1.600 de lei, asta ar însemna cam 1.000, 1.100 de lei decontaţi pentru fiecare astfel de caz. Dacă e să înmulţim 1.000 de lei cu 24 de luni cât firmele incriminate au încasat banii de la AJOFM, rezultă 240 de milioane de lei vechi incasaţi pentru o singură persoană marginalizată angajată. E strigător la cer, a mai declarat Vasile Iliuţă, primarul comunei Borleşti.

AJOFM contraatacă. Toate cele 11 persoane figurează legal în evidenţe

“Nu există criterii pe baza cărora sunt alese firmele cu care încheiem astfel de convenţii. Ele trebuie să îndeplinească condiţiile stipulate în legea 116/2002. Dacă se încadrează, se încheie cu noi o convenţie de solidaritate. Cele 11 persoane care apar în categoria persoanelor care fac obiectul convenţiilor în adresa trimisă la Primăria din Borleşti au fost la noi. Există semnăturile lor. Au venit cu documente justificative şi abia apoi au intrat în baza noastră de date. Nu poate veni cineva cu o listă de nume pe care noi să o introducem în sistem ulterior. Vine fiecare persoană în parte. Altfel nu procedăm. Hârtiile eliberate de Primărie ne-au atras suspiciuni. Mai exact procesele verbale prin care au fost încheiate anchetele sociale. Ştampilele care apar scanate, semnăturile care nu sunt similiare. Este o anchetă în desfăşurare şi nu aş vrea să spun mai multe până nu se finalizează”, ne-a declarat Directorul executiv adjunct al AJOFM Neamț, Daniela Lupu.

Ce spun firmele incriminate

Prima cu care am luat legătura a fost doamna Daniela David, administratorul societății DMC Trade Construct, care a primit subvenții AJOFM timp de 2 ani pentru persoanele marginalizate angajate. Redăm integral interviul pe care dânsa ni l-a acordat la sediul redacției:

Ziarul Ceahlăul: De unde a pornit totul? De ce apare numele și firma dv. în discuția subvențiilor acordate ilegal?

Daniela David: La nivel de Consiliu Local s-a format o majoritate incomodă primarului. Sunt discuții pentru schimbarea viceprimarului. PSD trebuie să obțină postul. De aici acest atac!!!

Ziarul Ceahlăul: Dacă tot aţi adus în discuţie latura politică, sunt zvonuri care spun că dv. ați vrea postul. E adevărat? Candidați sau nu la funcția de viceprimar în Borlești?

Daniela David: Sunt mai multe nume vehiculate. O să se hotărască în Biroul Permanent al organizației comunale.

Ziarul Ceahlăul: Sunteți sau nu implicată în această poveste? Cum comentați acuzele?

Daniela David: O să las organele de control să-și spună cuvântul.

Ziarul Ceahlăul: Este adevărat că ați angajat persoane pentru care ați primit subvenții de la AJOFM?

Daniela David: Da. Nu mai știu în baza cărei legi (din cele 3) și nici pentru câți angajați, dar da. Am primit.

Ziarul Ceahlăul: Ce salarii le ofereați și pentru ce funcții?

Daniela David: Nici asta n-aș putea să vă spun din memorie. Oricum, primeau mai mult decât salariul minim pe economie.

Ziarul Ceahlăul: E adevărat că v-ați cerut scuze după ce a fost abordat subiectul subvențiilor ilegale în cadrul ședinței de Consiliu Local, așa cum susține primarul comunei Borlești?

Daniela David: Nu este adevărat. Nu mi-am cerut scuze de la nimeni. Nu este cazul.

Ziarul Ceahlăul: E adevărat că aţi fost anunţată că urmează să vină controlul de la AJOFM, așa cum susțin reprezentanți ai Primăriei comunei Borlești?

Daniela David: Nu mai ştiu dacă am fost anunțată sau nu.

Ziarul Ceahlăul: Vă afectează afacerile sau funcţia politică acuzele care planează acum asupra dv?

Daniela David: Da. E un prejudiciu de imagine. Sigur că mă afectează.

Daniela David neagă și că ar avea legături cu firma SC Ametist Construct, deși numărul de telefon la care poate fi contactată societatea coincide cu cel la care răspunde și dânsa.

Pe doamna Mihaela Puică, printre altele și contabil la Școala Gimnazială din Borlești, am încercat s-o contactăm. Am mers întâi la școală, apoi am căutat-o telefonic, însă fără succes.

Ce spune legea

Firmele care angajează tineri în temeiul legii 116/2002, în baza unui contract de solidaritate primesc, printr-o convenție cu AJOFM, sub formă de subvenție, până la 75% din salariul mediu net pe economie. Suma se acordă timp de maximum 2 ani, până când angajatul vizat împlinește vârsta de 25 de ani. Asta ar putea să însemne un ajutor de aproape 1.000 de lei acordat lunar de AJOFM pentru un singur angajat. La o primă vedere, pentru subvențiile acordate ilegal timp de doi ani, prejudiciul se ridică la aproape 2 miliarde de lei vechi. Primăria din Borlești a depus deja o plângere la Parchet. Legea spune că dacă vor fi găsite vinovate, cele trei societăți din Borlești trebuie să înapoieze banii integral AJOFM Neamț. Mai mult, dacă acuzele se vor dovedi a fi fondate, cele trei firme riscă să fie acuzate de fals, uz de fals, fals în acte oficiale, înșelăciune în formă continuată și însușire de foloase necuvenite, sau chiar pedeapsa cu închisoarea de până la 7 ani.

Fraudă de 2 miliarde cu subvenţii AJOFM, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Fraudă de 2 miliarde cu subvenţii AJOFM, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Fraudă de 2 miliarde cu subvenţii AJOFM, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Fraudă de 2 miliarde cu subvenţii AJOFM, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentSava Teodora Sabina – locul al II-lea la „Next Star” 2013: ”Emoția nu trebuie să dispară niciodată când urci pe scenă”
Articolul următor„Zbura” prea jos…

8 COMENTARII

  1. Ma mira faptul ca un primar care are mari ” pete pe blanita ” afirma ca amaratii care se bucura azi de un loc de munca nu au trecut pe la el sa-i pupe mana si sa-i dea plocoane ( ca atatea altii) . La fel de mult ma mira faptul ca un reporter face afirmatii care nu-l onoreaza si , ignorand anchetele sociale ale AJOFM , lasa sa se inteleaga faptul ca respectivele persoane sunt pline de bani, au proprietati, nu au nevoie de nimic , mai ales de un loc de munca.
    Cum va explicati faptul ca doar adversarii politii ai acestui penibil primar aunt reclamati?
    Nu va da de gandit faptul ca acum ceva timp acelasi primar a facut reclamatii la Curtea de Conturi, impotriva acelorlasi persoane si socielati, dar , surpriza, s-au descoperit ilegalitati doar la Primarie, unde pastoreste acest semianalfabet Iliuta Vasile. In alta ordine de idei ar trebui sa verificati ce probleme de moralitatea are acesta si care au fost sursele din care acesta si-a facut o avere frumusica.

    • draga cristina faci cumba parte din familiile astea de hoti??.merita inchisoare ca au furat la disperare si nu se mai satura…..domnul iliuta un primar exemplu!!!daca era semianalfabet nu mai descoperea asemenea magarii facute de inteligentele astea doua….

  2. Si unde mai pui la socoteala faptul ca cele doua distinse doamne sunt rude(Cumnate).Ca doar afacerile in familie se fac!

  3. Foarte multi primari au pete pe blanita sau pe sub palarie,cu buna stiinta patroneaza faradelegi in ograda lor,stiu ca s-au incasat subventii consistente pe pasuni de catre unii din angajati(rude,afini,prieteni),dar cum sunt prinsi cu carligul de nas de catre acestia tac,ii lasa in continuare sa-si vada de treburi,au ei alte preocupari mai de suflet,nu e cazul sa le expunem pe aici,moralitatea unora lasa de dorit.

  4. goicea cristina ….te intelegem ca faci parte din familia celor doua,dar asta nu inseamna ca trebuie sa insinuezi ca primarul e un semianalfabet…daca era asa nu cred ca descoperea ce a descoperit…analfabeta esti tu draga mea.AI INCERCAT TU SA SCRII CEVA ACOLO ,DAR FARA INTELES,HOTII TREBUIE SA PLATEASCA SI DIN CATE OBSERV USOR USOR SE FACE DREPTATE!SA SPERAM CA VOM SCAPA DE TOATE GUNOAIELE COMUNII CARE SI-AU BATUT JOC SI AU FURAT FARA OPRIRE…..JOS MAFIA…..!!!

  5. sa speram ca vor plati pentru ceeia ce au facut,nu este posibil asa ceva!BRAVO DOMNULE PRIMAR CA IN SFARSIT ATI REUSIT SA I DEMASCATI PE HOTII ASTIA CARE NU SE MAI SATURA NICIODATA DE AVERI….LA JILAVA CU ELE!!!!!HOOOO

  6. inchisoare de la 3 la 7 ani!cam asa spune legea…sa speram ca se va aplica si in cazul de fata….au furat destul …speram sa le ajunga familiilor pana se intorc din inchisoare….ahahah

  7. Ar fi interesant pentru cititori, dar si pentru jurnalisti, daca vor sa faca o ancheta jurnalistica si nu doar jocul celor implicati in povesti de genul asta, sa afle ce stie toata comuna Borlesti.
    Adica cam unde lucreaza sotul doamnei patroane – viitoare primarite sau ce se viseaza ea, mare om al legii, si chiar o ruda, parca un cumnat, pe la guvern,la domnu prim ministru, toti oameni ai legii.
    Asa oameni ai legii, asa tara.
    Merita citite si alte chestii de pe net, despre doamna de afaceri
    tatic.anaf.ro/…/S_NACU%20DAN_22_08_2013_lot_12_08_2013.pdf‎
    http://www.docstoc.com/docs/46497019/2009_6040‎
    http://fermapolitica.ro/2012/04/01/achizitii-directe-cu-dedicatie-la-balcani/

    Achiziţii directe cu dedicaţie la Balcani
    Apr.01, 2012 in Bacău, Pe dos
    Dacă s-ar învârtoşa niţel prin comunele din judeţ, procurorii ar avea serios de lucru, mai ales în ceea ce priveşte achiziţiile publice. Un exemplu de comună unde se pot lucra dosare frumuşele este Balcani. Aici, pesedistul Vasile Raţă pare etern. Tocmai din cauza asta, primarul se joacă la marginea penalului cu achiziţiile publice. Mai mult de jumătate din contractele publicate pe SEAP sunt cu încredinţare directă. La o analiză atentă a societăţilor care s-au abonat la bugetul comunei constatăm că sunt conduse sau au în acţionariat neamuri sau amici ai primarului ori ai viceprimarului Vasile Luca, şi el tot membru PSD. Păi să luăm pe rând interesele ambelor personaje care taie şi spânzură în comuna băcăuană. Spre exemplu, DMC Trade Construct şi Ametist Construct, ambele din comuna Ruseni Neamţ au ceva în comun, în afară de acelaşi număr de mobil ca şi număr de contact. Au legături strânse de rudenie cu primarul Raţă. Mai exact, conform informaţiilor, aparţin nepoatei edilului. Pentru că rubedeniile nu se lasă la nevoie, cele două societăţi au beneficiat de opt contracte de prin 2009 încoace. Ori la reparaţii şcoli, ori poduri de fier, ori reparaţii dispensare. Cei interesaţi plus procurorii se pot informa de pe site-ul mai sus amintit. Vor vedea că este vorba despre mai multe zeci de mii de euro, bani direcţionaţi de Raţă către nepoată-sa. Pentru a nu rămâne mai prejos în a-şi ajuta neamurile, viceprimarul s-a dovedit şi el a fi foarte darnic. În perioada în care era numit responsabil de licitaţii şi achiziţii publice, Luca i-a ofertit societăţii fratelui Gheorghe, mai multe contracte de furnizare lemn de foc pentru şcoli plus bonus, niscaiva lucrări la Diguri de aparare la Paraul Paltin. Firma se numeşte For-Explo Trans. Asta îl plasează pe vice într-un flagrant conflict de interese. Ca să nu bată la ochi, în anul 2011, responsabil pentru achiziţii a fost numit Constantin Iliescu. Evident că For-Explo Trans şi-a continuat activitatea cu bani de la buget, la fel şi societăţile nepoatei primarului. Într-o ţară normală la bibilică, contractele astea intrau în atenţi instituţiilor cu drept de control. La noi, cel puţin în judeţ, sunt ocupate cu somnul.

Comentariile sunt închise.