claudiu morosanu fratele lui catalin morosanu
Cătălin și Claudiu Moroșanu, cei doi frați care n-au speriat Estul.
Sursa foto: TV Mania

După ce ”Moartea din Carpați”, pe numele său de contribuabil Cătălin Moroșanu, s-a băgat cu pumnii în bugetul județului Neamț și a binemeritat o gală gâdilicioasă la orgoliu și demnă de pozat demnitari pentru posteritate întru Facebook (detalii aici sau, mai pe larg, aici), pare-se că nici fratele său nu se lasă mai prejos. Numai că nu s-a orientat tot spre Neamț, că era deja luat, ci spre Iași. Și n-a dat, ci a luat. Și nu cu pumnii, ci cu ambele mâini, până la cot, într-un caz de decontări fictive de TVA, o evaziune de numai vreo 3 milioane de euro, estimat, nu calculat cu zecimale.

Ziarul de Iași vorbește în această dimineață de 24 octombrie de niște ”Reţineri explozive făcute aseară la sediul DIICOT Iaşi”.

Claudiu Moroşan, fratele sportivului Cătălin Moroşan, consilier judeţean ieşean, a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat într-un dosar de crimă organizată. Claudiu Moroşan ar fi fost implicat într-o reţea de evaziune şi spălare de bani ce ar fi adus un prejudiciu de 3 milioane de euro statului român. Potrivit unor surse judiciare, suspect în dosar este şi soţul unei judecătoare, dar şi oameni de afaceri potenţi care deţin francize pentru branduri de lux. Zeci de persoane de etnie romă din Ciurea şi Grajduri ar fi fost şi ele implicate, evaziunea realizându-se prin intermediul unor tranzacţii cu aur fictive sau reale”, precizează sursa citată.

Procurori DIICOT, poliţişti şi jandarmi, au descins ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, în cele două comunități de țigani, din Ciurea şi Grajduri, percheziţiile fiind făcute la mai multe palate ale unor romi. Potrivit procurorilor, rețeaua ar cuprinde peste 30 de persoane și, din 2012 încoace, ar fi creat un prejudiciu de peste 3 milioane de euro statului român.

Pe lângă mai mulţi membri ai familiilor Stănescu din cele două localităţi, la reţea ar fi aderat şi Claudiu Moroşan, fratele cunoscutului luptător Cătălin Moroşan (cunoscut sub numele Moroşanu), de asemenea consilier judeţean din partea PNL. Potrivit unor surse judiciare, acesta a fost reţinut în cursul zilei de ieri, alături de alte trei persoane. Aseară târziu, cel puţin alte opt persoane ar fi fost puse sub control judiciar, audierile nefiind finalizate. Surse judiciare au precizat pentru ”Ziarul de Iaşi” că, pe lista suspecţilor, se afla în cursul serii şi soţul unei judecătoare din judeţul Alba, care nu era încă audiat la închiderea ediţiei. De altfel, ne-au mai arătat sursele, reţeaua ar fi fost constituită la nivelul judeţelor Iaşi, Vaslui şi Alba şi se ocupa cu tranzacţiile cu aur.

Acuzaţiile oficiale sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani sau contrabandă, printre persoanele implicate în dosar fiind Cornel Marcu, Bogdan Stănescu, zis ”Cezar”, Daniel Stănescu, zis ”Mureş”, Gheorghe Stănescu, Dragoş Stănescu, dar şi cunoscuţii oameni de afaceri Alessandro Amato şi Marian Mihart. Marcu este soţul unei judecătoare din judeţul Alba, în timp ce Amato este un italian cunoscut în lumea magazinelor de lux din Bucureşti. Surse judiciare au precizat că acest dosar a fost deschis încă din 2012, el fiind înregistrat la un moment dat şi pe rolul structurii centrale a DIICOT.

Pe lângă tranzacţiile fictive, a căror finalitate era decontarea fictivă de TVA, se pare că membrii reţelei ar fi tranzacţionat ilegal şi cantităţi reale de aur, uneori, acestea fiind scoase în afara ţării fără documente. Printre firmele menţionate în dosar se numără SC Marcor Gold, care deţine o bijuterie în Alba Iulia sau SC Sodo Migliori România, care deţine brandul Cellini, vânzător de bijuterii şi ceasuri de lux. Firma Sodo Migliori România a fost înfiinţată de Alessandro Amato şi Marian Mihart, cunoscuţi ca potenţi oameni de faceri. Alte firme menţionate în dosar sunt Exclusiv Investment, Exclusiv Interna­tional, Tony Gold, Zorzo Printesa, Globus Retro Gold etc. În cursul zilei de astăzi e de aşteptat ca procurorii să propună arestarea preventivă a celor reţinuţi şi să ofere primele informaţii oficiale despre acest caz”, susțin jurnaliștii ieșeni. Materialul integral îl regăsiți pe Ziarul de Iași. (ZCH News)

LATER EDIT: IPJ Iași oferă și varianta oficială a acțiunii, într-un comunicat de presă despre percheziții pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în evaziune fiscală și spălare de bani.

«Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au efectuat 35 de percheziții domiciliare, ce au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în evaziune fiscală și spălare de bani. Au fost puse în executare 26 de mandate de aducere.

La data de 23 octombrie a.c., polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au destructurat o grupare infracțională organizată, specializată în evaziune fiscală și spălare de bani, formată din 26 de persoane, care ar fi administratori de societăți comerciale, pe raza județelor Iași, Alba și a municipiului București.

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2012-2015, aceștia ar fi creat circuite financiare, contabile şi bancare şi ar fi facilitat, începând cu înregistrarea în contabilitatea mai multor societăți comerciale, controlate de membrii grupului, a unor facturi fiscale eliberate pentru relaţii comerciale fictive, pe de o parte, obţinerea, de către aceste societăți comerciale, a unor reduceri importante de impozit pe profit şi T.V.A. şi, pe de altă parte, crearea premiselor obținerii unor sume importante de bani prin solicitările de rambursare a T.V.A., ca urmare a interpunerii frauduloase în activitatea comercială derulată de mai multe firme fantomă.

De asemenea, o parte din membrii grupării ar fi deschis conturi în numele societăţilor fantomă, iar banii proveniți din infracţiuni ar fi fost transferați în conturile respective, fiind retrași ulterior, în numerar şi predați altor membri ai grupării infracţionale, cu scopul de a fi disimulată originea ilicită a banilor.

Din verificările efectuate a reieşit faptul că membrii grupului infracţional organizat ar fi controlat mai multe societăţi comerciale cu comportament de tip ”fantomă”, societăţi care ar fi asigurat documentele justificative fictive în circuitele respective pentru firmele care ar fi fost la suprafața și care, prin reprezentanții lor, ar fi înregistrat cheltuieli fictive, în scopul sustragerii de la plata impozitelor și taxelor către bugetul de stat și ar fi solicitat rambursări ilegale de TVA.

În perioada analizată, societăţile beneficiare au fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 18.000.000 de lei, reprezentând T.V.A. şi impozit pe profit datorat şi nevirat către bugetul de stat.

În urma efectuării perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor și recuperării prejudiciului creat în cauză, aproximativ 1,2 kilograme de aur, 50.000 de lei și au fost instituite sechestre pe imobile și autoturisme în valoare de aproximativ 800.000 euro.

15 persoane au fost plasate sub control judiciar, iar 5 persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de combatere a criminalității organizate din Bacău, Alba, București și Inspectoratului de Poliție Județean Iași.»

FOTO IPJ Iași:

Articolul precedent”Centenarul Marii Uniri” – maraton istoric pentru cunoașterea trecutului
Articolul următorCum sa recunosti azi barbatul perfect pentru insuratoare
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.