Consiliul Local Piatra Neamț, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț și Colegiul Național ”Petru Rareș” Piatra Neamț, a lansat proiectul intitulat ”Centenarul Marii Uniri”. Manifestarea, concretizată într-un concurs cu teme istorice, ce se va desfășura pe 29 noiembrie 2018,  își propune să aniverseze 100 de ani de la Marea Unire de la 1918 prin  cunoașterea trecutului ”care este necesară pentru înțelegerea prezentului și prefigurarea viitorului”. Municipalitatea pietreană a finanțat proiectul cu 30.000 de lei, iar la sfârșitul zilei de 29 noiembrie, elevii participanți la concurs, dar și voluntari din toate școlile din Piatra Neamț vor încheia ziua respectivă cu un marș ce va avea ca puncte finale Cimitirul Eroilor și Curtea Domnească din Piatra Neamț.

”Ne aflăm în anul Centenarului și eu cred că ne apropiem cu pași repezi de ziua de 1 Decembrie 2018 în care vom sărbători împreună împlinirea a 100 de ani de la marea unire. Este un an important și am avut parte de numeroase evenimente dedicate marii sărbători. Mă bucură să văd că majoritatea instituțiilor din Piatra Neamț au înțeles importanța acestui moment istoric al poporului român. Unul dintre proiectele dedicat Centenarului Marii Uniri se intitulează chiar așa, Centenarul Marii Uniriși este inițiat de Colegiul Național Petru Rareș din Piatra Neamț și va fi realizat prin parteneriat instituțional cu Primăria Piatra Neamț și ISJ Neamț. Consider că prin acest eveniment, Centenarul Marii Uniri este marcat așa cum se cuvine în unitățile școlare din Piatra Neamț, iar elevii din orașul nostru au posibilitatea să-și aprofundeze și totodată să-și testeze cunoștințele despre evenimentele istorice ale anului 1918@, a declarat Dragoș Chitic, primar al municipiului Piatra Neamț.

„Ne-am gândit să facem un proiect care să cuprindă toate școlile, care să aibă o documentație destul de amplă și care se bazează pe un suport de curs adecvat claselor a patra, claselor de gimnaziu și claselor de liceu din rândul cărora se vor grupa echipaje din câte trei membri, care se vor combina la nivelul școlii pe tema Centenarului Marii Uniri, apoi echipajele care câștigă concursul din fiecare școală se vor confrunta pe 29 noiembrie la Cinema Dacia, în etapa finală a concursului dedicat Marii Uniri și personalităților care au făcut posibil acest act. Elevii care vor obține locul întâi vor fi premiați cu o excursie în capitalele Unirii, Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia”, a spus prof. Dorina Drexler, manager de proiect. (I.Ș.)

Articolul precedentBani de la primărie pentru centrale de apartament
Articolul următorACTUALIZARE FOTO Frații Moroșanu cuceresc Moldova: unul cu pumnii în buget, altul cu mâna până la cot în TVA fictiv
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.