Pentru Hareți și pentru profesorii lor, săptămâna 18-22 decembrie 2017 reprezintă o nouă ocazie de a celebra Zilele Școlii, ducând astfel mai departe o tradiție de 102 ani. Pentru a marca fericitul eveniment, corpul profesoral, împreună cu elevii și echipa managerială, au desfășurat activități extra-școlare ce dovedesc o înaltă ținută morală și spirit civic, promovând valorile marelui pedagog Spiru Haret, al cărui nume îl poartă cu mândrie.
Profitând de apropierea sfintei sărbători a Crăciunului, elevii au inițiat un proiect de voluntariat, intitulat Jucăria Călătoare, care a urmărit strângerea și donarea de haine, jucării și dulciuri copiilor din Centrul Maternal de la Turturești și celor din Centrul pentru Copii de la Dumbrava Roșie. Inițiativa lor a fost sprijinită de toți hareții, mai mici și mai mari, demonstrând încă o dată celor aflați în nevoie că Moș Crăciun e parte din sufletul fiecăruia. Ilinca Andrieș, Președinte al Consiliului Elevilor din unitatea noaștră școlară, a mărturisit că: “Astfel de acțiuni nu sunt singulare în școala noatră și ne bucură nespus faptul că, de la un an la altul, numărul celor care cred în Magia Crăciunului crește, lucru care ne dă speranța unui viitor mai luminos. E trist să fii copil și să nu te bucuri de o copilărie liniștită și frumoasă. De aceea, acolo unde soarta e mai dură, intervenim noi, pentru că bunătatea se transmite de la inimă la inimă”.
Serbarea școlii este unul din evenimentele îndelung așteptate de către elevi și părinți, care sărbătoresc împreună cu profesorii, talentul copiilor și determinarea lor de a arată ce au mai frumos. Cântecul, dansul și urăturile s-au împletit în sufletul nostru cu emoție, conturând emoții puternice și trezindu-ne mândria de a crește astfel de copii. La serbare au participat atât elevi din clasele primare, cât și din cele gimnaziale, programul oferind o varietate de manifestări artistice: dansuri populare, moderne și sportive, colinde și obiceiuri de Anul Nou.
O tradiție a școlii noastre este organizarea Sesiunii de Comunicări Științifice, care oferă elevilor și profesorilor-coordonatori ocazia de a expune lucrări practice și referate de înaltă ținută academică, respectând specificul vârstei lor. Și în acest an, lucrările au avut o tematică diversă, realizându-se un periplu prin tainele matematicii, fizicii, limbii și literaturii române sau ale geografiei.
O noutate a reprezentat-o Concursul de Fotografie Noi și pasiunile noastre, care s-a adresat tuturor hareților pentru care fotografia este o sursă de inspirație și un mod de relaxarea. Fotografiile postate pe pagina de Facebook a evenimentului au fost premiate în ordinea numărului de like-uri primite, semn că mediul virtual este un spațiu ofertant pentru elevii noștri, permițându-le să devină vizibili prin arta lor.
Concursul de cultură generală s-a desfășurat joi, 21. XII, 2017, iar fiecare clasă de gimnaziu și de liceu a fost reprezentată de un echipaj de trei elevi, care s-au impus prin rapiditatea gândirii, nivelul impresionant de informații de cultură generală și prin spiritul de echipă, ingrediente ce au asigurat succesul acestei înfruntări haretiste.
Pentru noi, Hareții de astăzi, e o mândrie să ducem mai departe acest nume, dând dovada calității de elevi, profesori, OAMENI ai școlii! Parafrazându-l pe Nichita Stănescu, starea de a fi haretist poate fi explicată doar simțind în ritmul sufletul noatre! Mulțumim, copii și profesori, pentru o SĂRBĂTOARE a spiritului, a bunătății și a talentului, subsumate siglei EDUCAȚIEI! (TEXT şi FOTO: Colegiul Tehnologic “Spiru Haret” Piatra Neamţ)