Duminică, 17 septembrie, la Vânători-Neamţ, a avut loc prima ediţie a festivalului-concurs de muzică şi poezie „Ţinutul Neamţului – Noi suntem români!” Evenimentul s-a desfăşurat la Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial. Au participat numeroase oficialităţi locale şi judeţene, parlamentari, preoţi, profesori, elevi şi simpli cetăţeni.
Prefectul Vasile Panaite, senatorul Emilia Arcan, inspectorul şcolar general Viorel Stan, Iftimie Petrariu, şeful Gărzii de Mediu, poetul Daniel Corbu, comandorul Gheorghe Vartic, primarii de Timişeşti, Urecheni şi Răuceşti, consilieri judeţeni şi locali,Traian Humulescu, şeful Ocolului Silvic Târgu-Neamţ, stareţi de la mănăstirile din comună. Aceştia şi alţi invitaţi au ascultat slujba religioasă oficiată de preoţi din comună şi din oraşul Târgu-Neamţ şi au depus coroane la monument.
„Acum doi ani am sfinţit acest loc şi am reuşit să împământenim ca prima duminică după Înălţare să facem slujba pentru pomenirea celor care au căzut pe aceste locuri. Anul acesta a fost o zi mai deosebită pentru că s-a câştigat un proiect şi am încercat să continuăm tradiţia de a ne aduna aici. Anul viitor sperăm ca aceste două activităţi să le unim. Când văd atâta lume adunată aici, înseamnă că mai există un foc de patriotism”, a spus Adriana Petrariu, primăriţa comunei Vânători-Neamţ.
„Sărbătoarea de astăzi reprezintă respectul pentru cei care s-au jertfit aici, într-o zonă încărcată de istorie. Să ducem tradiţia mai departe. Felicitări organizatorilor şi sfinţilor părinţi pentru frumoasa slujbă. Vă felicit doamna primar!”, a spus senatorul Emilia Arcan.
„În numele Guvernului României vă transmit aleasa preţuire pentru ce se întâmplă şi se va întâmpla în această comunitate şi vă asigur că veţi avea tot sprijinul din partea Guvernului şi a Instituţiei Prefectului pentru orice demers. Vă doresc o zi, aşa cum a început”, a spus prefectul Vasile Panaite.
„Salut iniţiativa de a organiza această manifestare culturală pe dealul Boubeuca, în apropierea locurilor unde în vara anului 1944 mii de soldaţi români au oprit cu piepturile lor aproape 5 luni de zile inamicul. Suntem în anul care precede aniversarea Centenarului organizării Marii Uniri şi trebuie să evoc faptul că, de pe acest deal, cu câteva zile înainte de Sântă Măria Mare a anului 1916, mărşăluiau pe şoseaua Vânători către Pipirig trupele regimentului 56 din Fălticeni, ale regimentului 55 de la Piatra-Neamţ, ale regimentului 27 de la Bacău, toate mergând spre frontieră de unde, în noaptea de 14 spre 15 august 1918, au declanşat atacul înspre vrăjmaşul dinspre Apus. Păstrând proporţiile, aş putea spune că această bătălie din aceste locuri seamănă cu lupta de la Mărăşeşti”, a spus şi comandorul Gheorghe Vartic, fiu al comunei.
După alocuţiuni, a urmat recitalul corului Schitului „Vovidenia”, recitalul Fanfarei Răuceşti, după care pe scena amplasată în faţa monumentului elevi de la şcolile din comunele Vânători-Neamţ, Răuceşti, Timişeşti, Pipirig şi Taşca au participat la concursul de muzică şi poezie patriotică. (C.T. STURZU)
Speram ca era si un Caragiale cu vreo scula de inregistrat. Ar fi pacat sa se rateze asa ceva !
„Păi de așteptat e ca regulile limbii române să fie în primul rând respectate, de cine, domnule? Nu neapărat de utilizatorii ei, ci de ăștia care sunt mândri că sunt români și care se luptă din greu cu Soros, cu ungurii, ăștia care apără România de o jumătate de an, care se bat cu multinaționalele, care introduc taxă de solidaritate, impozit pe cifra de afaceri, care vin cu toate hârtiile astea de înălțat zmeul împotriva capitalismului, împotriva occidentalismului, toți ăștia se presupune că sunt niște buni români. Toți sunt, da? Dl. Dragnea, dl. Tăriceanu, dl. Ponta, dl. Băsescu. Toți, dar absolut toți sunt niște buni români. Eu n-am știut niciodată ce înseamnă un bun român. Știu ce e ăla un bun medic, un bun profesor, un bun inginer, un bun muncitor, un bun jurnalist. Eu nu știu ce e aia un bun român. Dar m-aș putea gândi la un criteriu: bun român înseamnă să scrii și să vorbești corect românește! Altfel nu ești român. Nici bun, nici rău. Dacă nu știi să vorbești și să scrii corect românește nu ești român. Dacă nu locuiești în limba română, nu locuiești nici în România!”, CTP.
Pe aceeași temă