Furtuna din această după-amiază a lovit într-unul din cele mai dragi și vechi simboluri ale orașului Piatra-Neamț. Aproape înainte ca vijelia să se potolească, pe la ora 15.20, o ultimă descărcare electrică s-a prăvălit peste Turnul lui Ștefan cel Mare. Atât de puternic a fost trăsnetul și tunetele care i-au urmat, că senzația a fost că s-a crăpat pământul. Din păcate, ferestrele turnului și vitrinele cu exponate au fost spulberate și bucăți din reflectoarele montate pentru iluminarea nocturnă a turnului și Platoului Curții Domnești au fost smulse din piatră și aruncate la pământ.

turn trasnit scaled

Imensa descărcare electrică a fost preluată de paratrăsnet, iar șocul s-a resimțit în dalele crăpate. Întreaga instalație electrică a turnului a fost distrusă de „arcul electric” care a brăzdat cerul, astfel că pentru un timp de-acum încolo nu ne vom mai putea bucura de alura zveltă a turnului pusă în valoare de luminile calde.

turn trasnit2 scaled

„Sunt și vești bune, iar una este că paratrăsnetul a funcționat, preluând acea descărcare masivă de electricitate. Cred că au fost mii de volți acolo și s-au descărcat la bază, unde a afectat tot, inclusiv dalele din jurul turnului. Practic, au fost două explozii, rețeaua electrică a fost distrusă, ne-a afectat și pe noi, la Muzeul Cucuteni, aveam echipamente în funcțiune, vă dați seama, calculatoare și baza noastră de date. Structura Turnului lui Ștefan cel Marre nu a fost afectată și asta este altă veste bună. Nu-mi dau seama de amploarea distrugerilor, dar ce pot să spun este că paratrăsnetul a funcționat, nu există clădire monument istoric restaurată să nu aibă paratrăsnet. Dar așa ceva, plus zgomotul de după explozii, eu nu am mai trăit”, ne-a declarat Constantin Preoteasa, din cadrul Muzeului Cucuteni, aflat în seara aceasta la fața locului pentru evaluare și întocmirea raportului.

ISU Neamț s-a deplasat la turn, a constatat primele distrugeri, dar n-a intervenit, având în vedere că este monument istoric. Mâine, 23 august, prefectul de Neamț va desemna o comisie formată de reprezentanți ai Complexului Muzeal Neamț, Inspecția în Construcții, Direcția Silvică, Direcția pentru Cultură și ISU Neamț pentru a evalua situația și a găsi soluții.

turn trasnit2 scaled

C.I.

Articolul precedentVideo. Foto. Accident la Viișoara. Cozi de câțiva kilometri pe ambele sensuri
Articolul următorBilanțul furtunii de ieri : pagube la Turnul lui Ștefan, cinci sate fără curent electric, arbori căzuți