pietricica turism

Actualizare: Declarația de după slujba de duminică acordată de preotul Vasile Savin:  “Întotdeauna am acționat ca un om liber. Gândesc și acționez liber și conștient. (…) Biserica este una, iar aceasta este ortodoxă. Celelalte culte nu sunt biserici, ci doar niște adunări de oameni care, potrivit cuvintelor Sfinților părinți, nu au harul sfințitor, nu au sfinte taine. De aceea, a crede și a dori că Biserica Ortodoxă trebuie să se unească cu celelalte adunări: catolice, protestante ș.a.m.d., este o mare hulă adresată lui Hristos. Eu nu primesc această învățătură, că nu-i de la Dumnezeu. Pentru că nu sunt de acord cu cei care spun altfel, în seara zilei de 8 martie, ziua mea de naștere, am primit acest «cadou», Schimbarea mea ca preot paroh. Pentru asta nu le mulțumesc din câteva motive: nu a fost din partea mea vreo cerere, dacă a fost scrisă să se prezinte; destituirea mea nu s-a făcut la lumina zilei, ci noaptea fără a mi se spune ce anume am greșit. Nu s-a făcut absolut nicio cercetare în care să mi se aducă vreo acuzație. E vorba de un abuz. (…) Sunt ortodox după credință, iar credința ortodoxă este cea dreaptă și singura mântuitoare. Ecumenismul și Sinodul din Creta mărturisesc altceva: contrariul. Dacă Mitropolia și parohia mă vrea ecumenist eu răspund răspicat: NU!. Nu slujesc la doi domni. Constantin Brâncoveanu cel sfânt nu s-a turcit, iar dacă se turcea, dacă se făcea musulman, noi, cei de azi, nu eram creștin ortodocși.

Declarația părintelui  Marian Timofte, vicarul administrativ al MMB: “În urma unei solicitări venite de la părintele Vasile Savin, cu câțiva ani în urmă, în mod insistent a cerut să fie înființat un post de «preot II» și el să fie numit în «postul II». A recomandat atunci să fie numit în postul de «preot paroh», dacă ar fi posibil, părintele Andrei Todirașcu de la parohia Bălușești. De asemenea, părintele Vasile Savin, în anul 2011, în septembrie, a înaintat o cerere de demisie din postul de preot al parohiei Dochia. Atunci, Înaltpresfințitul Mitropolit Teofan a insistat ca părintele să rămână și să nu plece din postul de preot. Atunci, nu a dorit să asculte; părintele protopop, de asemenea, a purtat noi discuții cu părintele. A refuzat și apoi, în final, în urma unor discuții și cu părintele vicar de la momentul respectiv a acceptat să rămână ca preot. După vreo 2 ani a solicitat această punere în lucrare a deciziei care s-a luat săptămâna aceasta. Părintele nu este sancționat, nu i s-au adus niciun fel de acuzații, ci pentru intensificarea vieții duhovnicești din parohie a fost luată în calcul propunerea făcută chiar, cum spunem, de părintele. Este numit în postul de preot II la Parohia Dochia. Nu este destituit, nu a fost dat afară, nu a fost condamnat sau cercetat disciplinar. Poate sluji în continuare. Cu regret, însă, am constatat că părintele nu dorește să slujească. A preferat, a luat decizia de a sta în afara bisericii cu credincioși, care probabil nu sunt din această parohie. Am luat aminte de faptul că părintele a subliniat răspicat că nu va dori să slujească cu noul preot paroh pe care l-a dorit pentru că ar fi ecumenist. Părintele nu mai are cheile de la biserică. Poate veni oricând și în colaborare cu noul preot paroh poate să se bucure de toate drepturile preoției, dacă dorește”.

****Știre inițială*****

În această duminică de 12 martie 2017, la Dochia, Sfânta Liturghie se oficiază cu jandarmii împânzind zona bisericii ”Sfinții Voievozi”. Înăuntru, în biserică, slujba se oficiază ca de obicei, însă la ea participă doar jumătate din credincioșii aflați acolo. Cealaltă jumătate este afară, în curte, împreună cu părintele Vasile Savin, parohul destituit de Mitropolie.

Părintele Savin s-a ferit să facă declarații oficiale, dar le-a spus credincioșilor să stea cuminți și să se roage.

Prin zonă a trecut deja inspectorul de la Mitropolie, Florin Chirilă, după care a plecat, lăsând vorbă jandarmilor (și probabil și altora) să fie chemat ”dacă se întâmplă ceva”. Nu s-a întâmplat și nici nu a fost chemat, dar, în urmă cu puțin timp, acesta s-a întors la biserica din Dochia.

Părintele Vasile Savin preferă să se roage afară.

El a spus că nu a fost oprit de la slujbă, dar el nu vrea să intre în biserică și să participe, fiindcă nu vrea ”să intre în comuniune cu cel care slujește și care îl pomenește pe Înaltul”. De asemenea, părintele spune că, nici până în prezent, nu i-a motivat nimeni de ce a fost adus un al doilea preot la Dochia, în condițiile în care, contrar celor afirmate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, el nu l-a cerut. La fel, nu i-a motivat nimeni de ce a fost destituit din funcția de preot paroh în cea de preot II.

Vom reveni cu amănunte.

(T. Marian)