pietricica turism

Un ambulanțier s-a străduit să convingă o femeie să-i elibereze locul rezervat autospecialelor, din fața Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

În loc să demareze cât mai repede, doamna respectivă a mai stat să se certe, preț de câteva minute, cerându-i, ofensată, să-i vorbească frumos. Nu conta că ambulanța nu avea spațiu de manevră și blocase de-a curmezișul aleea și-așa îngustă, de acces la UPU și în pavilionul nou. Scandalul între ambulanțier și șoferiță a continuat, aceasta ridicându-se de la volan de câteva ori, pentru a mai arunca o replică furioasă. Ce conta că parcase chiar lângă indicatorul care atenționează că zona este rezervată ambulanțelor?! Doar nu era singura care folosea necuvenit o porțiune din aleea publică! După ambulanța parcată în fața mașinii ei, se mai aliniau alte două autoturisme, parcate cu botul spre morgă, apoi iar o ambulanță. Și ce atâta grabă, dacă niciuna din cele 5 ambulanțe aflate la acel moment în perimetru, o situație obișnuită pentru o dimineață la fel de aglomerată ca oricare alta, nu avea sirenele și luminile în funcțiune!?

Ca tabloul să fie complet, în plin scandal pe principii, tocmai a urcat pe alee și o mașină de poliție. La capătul a câtorva manevre de încadrare făcute de ambulanțier, polițistul a fost cel care a coborât în marșarier și, în cele din urmă, șoferița s-a urnit. Ambulanța a fost parcată la locul ei, mașina de poliție s-a îndreptat spre Medicina Legală, o altă ambulanță și-a ocupat locul rezervat și situația s-a potolit.

Fiecare a trebuit să se descurce, fiindcă în tot acest timp nici unul din paznicii de la barieră și de la accesul în spital n-a apărut ca să restabilească ordinea. ”Așa-i aici, mereu, mai ales dimineața. Toți parchează în fața spitalului, pe locurile noastre: că-i medic din spital, că-i aparținător, nu interesează pe nimeni! Sunt indicatoare, sunt paznici, degeaba!”, a conchis resemnat, un ambulanțier ce împingea o targă spre UPU.

Poate că în locul indicatoarelor mici de avertizare – verde pe alb, ar trebui montate unele ce interzic – mare și roșu – ocuparea parcării. Dacă respectul este o chestiune personală și opțională, din păcate, pentru unii, în schimb regulile pot fi și impuse. Cu sancțiuni, dacă altfel nu-i chip. (C.I.)