Senatul a respins proiectul de lege inițiat de doi deputați PNL prin care Robert Sighiartău și Dumitru Mihăilescu propuneau majorarea alocațiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2019, la nivelul a 300 lei/lunar pentru cei până în 2 ani și 150 lei lunar pentru cei cu vârste între 2 și 18 ani. Emilia Arcan, senator PSD de Neamț și chestor al Camerei superioare a Parlamentului, explică de ce inițiativa PNL a fost respinsă: pentru că era nerealistă și populistă.

În primul rând, propunerea legislativă a colegilor de la PNL a fost redactată fără a indica sursa de finanțare și nu cuprinde toate categoriile de minori, care pot fi incluse. Astfel, nu se prevede și majorarea cuantumului alocației de stat pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, ceea ce generează o discriminare a acestora. Inițiativa celor doi membri PNL este doar un text populist, pe care doresc să îl promoveze în campaniile electorale care urmează în acest an, fără niciun fel de fundamentare și analiză a realității”, declară Emilia Arcan.

Senatorul PSD de Neamț susține că toate propunerile pe care le promovează PSD în Senat și sunt adoptate sunt în conformitate cu programul de guvernare și atrage atenția că ultima majorare a alocațiilor de stat pentru copii, de la 42 la 84 de lei, a fost adoptată cu voturile PSD, în legislatura trecută. Și de măsură s-au bucurat 3,5 milioane de copii.

În programul de guvernare, avem în vedere să majorăm toate alocațiile pentru copii, așa cum am procedat și cu majorarea fondului de burse pentru studenți, și cu acordarea facilităților de transport gratuit pe calea ferată, și cu majorarea ajutoarele acordate persoanelor cu handicap, de la 1 ianuarie 2018. În urma majorărilor alocărilor bugetare și a plafoanelor stabilite pentru acordarea bursei «Bani de liceu», mai mulți elevi beneficiază în acest an școlar de suport din partea Ministerului Educației Naționale.

De asemenea, sunt mii de tineri care primesc stimulent financiar să învețe o meserie. Ca urmare a semnării contractul de finanțare între Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic și Ministerul Fondurilor Europene, Programul «Bursa profesională» va continua să stimuleze participarea tinerilor la învățământul profesional și cel dual.

În același timp, guvernul PSD+ALDE și actuala coaliție parlamentară a promovat cadrul legal prin care angajatorii au fost stimulați să creeze locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare și ucenici. Încă de anul trecut, fiecare angajator care încheie un contract de ucenicie beneficiază lunar de 1.125 lei pe perioada derulării acestuia. Înainte, suma primită era de 300 lei/lună. Iar angajatorii care semnează contracte cu absolvenții ciclului universitar pentru efectuarea stagiului primesc lunar 1.350 lei în timpul desfășurării contractului. Înainte, aceștia primeau 750 lei/lunar.

Așadar, puteți constata că ne preocupăm de creșterea calității vieții copiilor și tinerilor, așa cum am promis și ne ducem toate angajamentele la capăt până la finalul anului 2020”, a adăugat senatorul Emilia Arcan. (ZCH News)