Luni, 27 noiembrie, la cinematograful „Dacia-Panoramic” a avut loc spectacolul „Povestea Marii Uniri de la 1 Decembrie/Garda Națională de la Alba Iulia şi Personalitățile Unirii”, eveniment organizat de Primăria Piatra-Neamț în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Au fost prezenţi aproximativ 500 de elevi.

„Garda Națională de la Alba Iulia a fost o formațiune de soldați români transilvăneni care a contribuit decisiv la buna organizare a evenimentelor de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Excelenta organizare a acestui corp militar a constituit, de altfel, și unul dintre argumentele pentru care Alba Iulia a fost aleasă, în noiembrie 1918, ca loc pentru Marea Adunare Națională ce avea să hotărască unirea Transilvaniei cu România”, precizează organizatorii.

„Personalitățile Unirii” au dat  viață unor personaje implicate direct în actul Marii Uniri: Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Băsești, Vasile Goldiș, Miron Cristea, Alexandru Vaida Voievod sau Samoilă Mârza, cel care a realizat singurele fotografii la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia. (ZCH NEWS)

Articolul precedentFOTO Astrofotografie la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad
Articolul următorCeremonial militar şi defilare cu trupe şi tehnică de Ziua Naţională
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.