Pârâul Potocina, care ”anul ăsta n-a făcut urât”, a ieșit din albie în această după-amiază de 20 iunie și a năvălit în curțile oamenilor care locuiesc în Ciritei, în apropierea podului.

O femeie speriată și-a luat copilul și s-a urcat în pod când a văzut că apa îi intră în casă. Dezavantajate au fost, ca de obicei, locuințele care au curțile sub nivelul străzii. Primele de lângă pod au avut apă de peste un metru. O autoutilitară a fost mutată de furia șuvoiului și izbită într-un gard. După ce s-a retras apa, a rămas peste tot un strat gros de mâl.

Cât am muncit în grădina asta, mi-am pus cartofi, porumb, fasole din astea care se fac devreme. Peste o săptămână aș fi mâncat păstăi”, ne-a spus o bătrână, încălțată cu cizme de cauciuc, aflată în plin proces de evaluare a pagubelor.

Prefectul, dar și conducerea ISU au venit imediat la locul inundațiilor. Primul ca să constate, cei din urmă ca să facă. Pompierii chiar au pus mâna pe lopeți și s-au apucat de treabă înainte să apară angajații Publiserv, așteptați să curățe zona.

Între timp, soțul femeii care a crezut că nu mai scapă cu bine a venit acasă. Ea, încă speriată, tremura și nu putea vorbi. El n-a spus nimic și a cuprins-o, pur și simplu în brațe, în fața casei în curtea căreia băltea apa în toate părțile.

Pe strada principală (Ion Ionescu de la Brad), în dreptul școlii, care este părăsită de ani buni, furtuna a rupt un cireș bătrân. Oamenii s-au mobilizat să ajute la tăiat și la eliberat carosabilul.

Dincolo, unde veniseră pompierii, nimeni nu dădea cu lopata, dar toți aveau păreri. Că ar trebui supraînălțat podul, că ar trebui făcute niște diguri sau ar fi mai potrivite niște canale colectoare, care să preia apa ”de pe pădure”, să nu mai ajungă să umfle pârâul. ”Așa, de spus, mulți spun, dar de făcut nu face nimeni nimic și în fiecare an când plouă mai tare tot prin asta trecem”, a spus o altă bătrână, care încerca să-și recupereze câinele din mijlocul mâlului. (C.M.)

GALERIE FOTO

Articolul precedentGata Evaluarea Națională! Emoțiile rămân!
Articolul următorPrefectura Neamț anunță: 26350 de nemțeni afectați de lipsa curentului electric
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.