Misiunea prin care România a venit în sprijinul autorităților franceze în lupta cu incendiile devastatoare de pădure din sudul țării a ajuns la final. Ieri, 19 august, cei 77 de pompieri salvatori, cu mijloace de intervenție specifice, care au format modulul de intervenție, s-au întors acasă.
Ajutorul a fost acordat în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecție Civilă. Între pompierii români care s-au oferit voluntar pentru a participa la această misiune internațională deosebit de importantă s-au aflat și 10 militari din cadrul ISU Neamț:
- adjunct șef modul – locotenent-colonel Mihail Bogdan Burdulea (prim-adjunct al inspectorului șef la ISU Neamț);
- șef Logistică – locotenent-colonel Ionuț Cristian Manole (șef Serviciu Logistic la ISU Neamț);
- conducător auto – plutonier major Dragoș-Ionuț Popa;
- conducător auto – sergent major Alexandru-Constantin Mihalache;
- servant – plutonier adjutant Cristian Moga;
- servant – plutonier Andrei Dumitru Bălușescu;
- servant – sergent major Alexandru Ojica;
- servant – plutonier major Ionuț Săndulache;
- servant – plutonier major Petru-Dumitru Ungureanu;
- servant – sergent major Robert-Vasile Croitoriu.
Pe parcursul intervențiilor pompierii români au avut de înfruntat pericole extreme: temperaturi ridicate, vânt puternic și flăcări uriașe.
Intervențiile au avut loc în zone greu accesibile precum Chapelle Saint Blaise, la sud de Bordeaux sau Parcul Natural Regional Landes de Gascogne, o zonă protejată cu pădure de pini, a zonelor umede și a litoralului oceanic situată în Nouvelle-Aquitaine în sud-vestul Franței. În urmă cu un an 12 pompieri nemțeni au participat la o misiune similară în Grecia.
Angela Croitoru