Ediția „Noaptea Muzeelor” din 14 mai 2022 a atras mii de vizitatori la obiectivele din municipiul Piatra-Neamț. S-a stat la coadă pentru intrarea în Turnul lui Ștefan cel Mare, la vizionarea coroanei Reginei Maria, colecției de documente și rochii ale Corinei Chirac, la Pivnițele rămase din cetatea lui Ștefan cel Mare, a colecției impresionante de artă eneolitică și la casa în care Calistrat Hogaș și-a petrecut ultimii ani din viață au fost printre cele mai vizitate în „Noaptea Muzeelor” din Piatra-Neamț.
Mii de oameni s-au perindat ieri, 14 mai, începând cu ora 18 pe Platoul Curții Domnești, zona centrală unde sunt concentrate cele mai multe muzee. Intrarea gratuită și atracțiile pregătite de organizatorul evenimentului în fiecare muzeu au făcut să se formeze cozi pe câteva rânduri la multe din obiective. Coroana din aur de aproape două kilograme a Reginei Maria a fost piesa de rezistență a Muzeului de Artă și care a atras probabil cei mai mulți vizitatori. Cei care au ratat prilejul de ieri o pot viziona până în luna iunie. Colecția de rochii și documente ale familiei donate Muzeului Național de îndrăgita cântăreață Corina Chiriac sunt expuse la etajul I al Muzeului de Artă.
Mihaela Cristina Verzea (foto), director adjunct al Complexului Muzeal Național Neamț, ne-a dezvăluit că pietrenii se vor putea bucura de prezența Corinei Chiriac la Piatra-Neamț în data de 21 mai.
Aproape 5.000 de vizitatori au trecut pragul Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni, un record după cum a apreciat Constantin Preoteasa, șeful Centrului Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni Piatra-Neamț.
Pentru ultima dată într-un flux atât de mare, ca aseară, a fost deschisă publicului Casa memorială „Calistrat Hogaș”, care în această vară va intra în proces de renovare și restaurare. Cu mic cu mare, vizitatorii s-au plimbat prin camere și au admirat piesele de mobilier din lemn masiv împodobite cu sculpturi și intarsii cu sidef, perfect păstrate, sobele – între care una cu o vechime de peste 100 de ani, pianul, fotografiile de familie, biroul de lucru al scriitorului și multe alte obiecte expuse. Apoi au putut participa la sesiuni de tras cu arcul, scriere cu pana și alte asemenea activități în atelierele organizate în grădina casei.
Cristina Iordache