Incendierea uscăturilor de pe un teren din satul Țolici (comuna Petricani) a provocat un dezastru, astăzi, 26 februarie. Ajutat de vântul puternic, focul s-a întins pe 50 de hectare de dealuri și a fost cât pe ce să ajungă la pădure. Pe la ora 14 s-a cerut ajutor la 112 și la intervenție au fost trimiși 9 pompieri de la detașamentul din Târgu Neamț cu două autospeciale și cinci membri ai SVSU Petricani.

 

În scurt timp au fost chemați și pădurarii de la Ocolul Silvic Văratec, doi polițiști din comună și mai mulți localnici. Aproape trei ore a durat lupta cu focul, iar în zonă au rămas să supravegheze pădurarii de la ocolul silvic și pompierii voluntari din comună. „Incendiul  a fost provocat de focul deschis în spații deschise. Nu a fost identificat autorul sau autorii, dar a existat pericolul ca flăcările să ajungă la pădure. Nu s-a identificat autorul, dar zona este supravegheată de lucrători de la ocolul Silvic Văratec și de la SVSU Petricani”, a precizat slt. Irina Popa, ofițerul de presă al ISU Neamț.

Dezastrul a fost anunțat și la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, fiindcă în zona afectată de incendii sunt suprafețe pe care se acordă subvenție. Ioan Ticușor Vasiliu, primarul de Petricani ne-a declarat că mâine este așteptată o echipă de la APIA pentru inventarul terenurilor distruse pentru care proprietarii pierd subvenția. Astăzi, nu mai puțin de cinci incendii de vegetație uscată s-au produs în județul Neamț. Pompierii de la detașamentul din Târgu Neamț au avut cel mai mult de muncit, fiind solicitați la patru evenimente, începând cu ora 10.30 și până aproape de ora 15: două incendii au fost la Târzia și la Brusturi, unde au ars 4 hectare de teren, la Negrești și la Bălțătești. Mai este anunțat un incendiu, după ora 16, la Gâdinți, acolo intervin pompierii de la Roman. Într-un singur caz, la Negrești, a fost găsit autorul și amendat cu 2.500 lei. (C.I.)