salvamont avalansa test 2017 03salvamont avalansa test 2017 02salvamont avalansa test 2017 01Ca de fiecare dată când ninge mult și sunt fluctuații importante de temperatură, salvamontiștii au făcut teste, pentru a determina gradul de risc a producerii avalanșelor în zonele de intersecție a văilor de risc cu traseele turistice din Masivul Ceahlău.

“Dacă la analiza straturilor nu s-a evidențiat un potențial pericol, dat fiind faptul că stratul de zăpadă este relativ recent depus și fenomenul de transformare a cristalelor de gheață din straturile de separație este în fază incipientă, metoda norvegiană a evidențiat un potențial pericol în imediata vecinătate a Cabanei Dochia, unde traseul Izvorul Muntelui-Lutul Roșu-Cabana Dochia traversează Jgheabul Cabanei”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.

“Viscolul deosebit de puternic a depus în zonă plăci de zăpada succesive de peste 100 centimetri, a căror stabilitate poate fi ruptă prin greutatea turiștilor, declanșând fenomenul.  Dintre toate tipurile de avalanșe cunoscute, avalanșele cu plăci sunt cele mai periculoase generând traumatisme severe celor surprinși de fenomen”.

Pentru a evita orice riscuri, traseul turiștilor a fost deviat cu 150 de metri și a fost instalată o bandă avertizoare. O echipă de salvamontiști va instala și o plasă de protecție, astfel încât să restricționeze accesul prin zona de risc.

În weekend, peste 80 de turiști au urcat pe Ceahlău, iar câteva sute și-au petrecut sejurul în Stațiunea Durău, la pârtia de schi. Din fericire, n-au fost accidente, ci doar 7 traumatisme ușoare, care au fost rezolvate pe loc, fără să fie necesară trimiterea la spital. (C.M.)

Articolul precedentMihai Eminescu omagiat la Târgu-Neamț
Articolul următorCinci partide îşi împart subvenţia lunară de la stat
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.