O expoziție rară, cuprinzând 69 de lucrări ale pictorului Nicu Enea, provenind din colecția particulară a lui Octav Olaru, poate fi vizitată la Muzeul de Artă din Piatra Neamț. Vernisajul a avut loc marți, 14 martie, în prezența unui public numeros. Pictor al Casei Regale, ostracizat apoi de regimul comunist, Nicu Enea (născut la 28 mai 1897, Valea Arinilor, comuna Lucăcești, astăzi comuna Măgirești, județul Bacău – decedat la 16 septembrie 1960, Bacău) a trăit în ultimii ani într-o sărăcie lucie.
“Este o colecție particulară extrem de valoroasă, deoarece sunt lucrări din toate perioadele de creație ale lui Nicu Enea. Pictorul a fost un apropiat de meleagurile pietrene, pentru că aici a urmat Școala Normală. Este un eveniment unic pentru Muzeul de Artă din Piatra Neamț, pentru Complexul Muzeal Neamț, întrucât pictorul Nicu Enea, de la nașterea căruia se împlinesc 120 de ani, este pentru prima dată pe simezele muzeului nostru”, a spus, în deschidere, muzeografa Violeta Dinu, șefa Muzeului de Artă Piatra Neamț.
Dr. Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Judeţean Neamț, a apreciat calitatea expoziției organizate cu sprijinul Clubului Lions Piatra Neamț: “Iată cum o inițiativă public-privată scoate la iveală o operă și un număr impresionant de tablouri care sunt expuse spre a fi admirate de publicul nemțean”.
Colecționarul Cornel Agăleanu, președinte în acest an al Clubului Lions Piatra Neamț, unul din inițiatorii evenimentului, a precizat că “expoziția reunește un număr mare de lucrări, foarte multe dintre ele inedite pentru cunoscătorii operei lui Nicu Enea. Expoziția este găzduită în două săli, aceasta de la parter și cea de la mansardă”.
Dionis Pușcuță, pictor și director al Muzeului de Artă din Bacău, după ce și-a exprimat admirația pentru numărul mare de iubitori de artă veniți la vernisajul expoziției a declarat că Enea a fost punctul de început în pictura băcăunană. “Enea a fost Alfa. Pictura profesionistă de la el începe. A fost pictorul Curții Regale, un proscris al regimului comunist, care, până la urmă, a reflectat în arta lui și creațiile acelor vremuri, dar noi tot îl redescoperim și este foarte importantă consistența acestui artist”.
“Nu cred că dacă suntem aici, Nicu Enea mai este un pictor uitat. Despre Moldova și sufletul moldovenesc este vorba aici, ca și în cazul lui Aurel Băeșu, ca și în cazul Adam Bălțatu. Asta-i prima impresie pe care o înregistrăm imediat ce-i vedem opera lui Nicu Enea”, a afirmat criticul de artă Emil Nicolae.
Ca un element inedit, regretatul dr. Costache Andone și-a aflat nașa de botez la vârsta de 40 de ani, dintr-o pură întâmplare, când i-a fost prezentată de “doamna acuarelei românești”, Iulia Hălăucescu. Era vorba tocmai despre soția pictorului Nicu Enea, “imortalizată” de acesta în toate picturile-nuduri. (Ana MOISE)