Din inițiativa conducerii Spitalului Municipal de Urgență (SMU) Roman și cu sprijinul Societății de Istoria Medicinei din Roman a avut loc sâmbătă, 26 noiembrie, o manifestare de suflet, care s-a adresat medicilor și farmaciștilor pensionari, care și-au desfășurat activitatea în urbea mușatină. Societatea de Istoria Medicinei, reprezentată de medicul chirurg Dan Arvătescu, a susținut o sesiune de comunicări pe tema istoriei chirurgiei în spitalul romașcan, sesiune la care, pe lângă participanții fideli, au fost invitați toți medicii și farmaciștii pensionari din Roman.
A fost, de fapt, pretextul folosit de conducerea spitalului romașcan de a-i aduna laolaltă pe foștii angajați și pe foștii colaboratori, pentru a le mulțumi pentru întreaga lor viață dedicată medicinei și a-i omagia.
Iată ce ne-a declarat doamna doctor Maria Andrici, managerul SMU Roman: „Inițiativa îmi aparține. Ne-am gândit mai demult că trebuie felicitați, trebuie sărbătoriți și medicii pensionari pentru toată activitatea pe care au desfășurat-o în acest spital și, cum ne rămăseseră niște fonduri din donațiile de la Zilele Spitalului, m-am gândit să organizăm această întâlnire… De suflet, la urma urmei, fiindcă mai mult de o diplomă, o floare și un lunch împreună nu am putut să le oferim. Dar, m-am gândit, după o viață întreagă dedicată oamenilor, e foarte greu să stai pur și simplu acasă și (chiar dacă ești mai puțin stresat, chiar dacă ai mai puține nopți nedormite) să te simți mai puțin util… Și m-am mai gândit că, probabil, ei nu se mai întâlnesc decât cu totul întâmplător și sigur le-ar face plăcere să fie din nou împreună, ca pe vremea când erau în activitate… Vorbind cu colegii mei am găsit și o titulatură pentru această manifestare, pe care ne angajăm să o desfășurăm anual, «Reuniunea anuală a familiei medicilor și farmaciștilor romașcani»”.
Am asistat la o întâlnire deosebit de emoționantă; foști colegi, medici și farmaciști, care au lucrat ani zeci de ani împreună și care au atât de multe amintiri comune, s-au reîntâlnit (unii după mai mulți ani în care nu se văzuseră), s-au îmbrățișat și s-au bucurat sincer de revedere. A fost, literalmente, atmosfera unei revederi a unei promoții de absolvenți de liceu; aceleași exclamații de surpriză, aceleași sărutări pe obraji, aceleași întrebări precipitate…
Invitaților li s-a oferit câte o floare, o diplomă de excelență și ocazia de a se adresa tuturor printr-un scurt spech. Aproape toți au mulțumit pentru că li s-a oferit ocazia să mai fie împreună… și foarte mulți au mărturisit că nu le-a venit să creadă că se poate organiza o manifestare special pentru ei (mulți dintre ei au recunoscut că, ulterior invitației, au sunat la alți colegi ca să se convingă de veridicitatea invitației…).
Au fost prezenți majoritatea din cei peste 50 de invitați și efectiv s-au bucurat să se revadă și să se reîntâlnească, ceea ce spune multe despre modul în care au colaborat și au relaționat pe vremea când erau în activitate.
Conducerea spitalului (trei tineri, în comparație cu invitații lor), a fost răsplătită cu zeci de mulțumiri și cu angajamente de participare până la… ultima ediție. (D.A.)