În scara B a blocului D5 din Mărăței e o agitație continuă. Oamenii s-au mobilizat și s-au apucat de curățenie, în speranța că vor reuși să se mute cât mai repede înapoi, în casele lor. Pe treptele de la intrare, ard lumânări pentru Alexandru Băiașu, tânărul care a murit din cauza exploziei care a zguduit blocul. Și în apartamentul în care a locuit, vecinii au aprins câteva căndeluțe. E singurul apartament în care nu se întâmplă nimic, pentru că Ionel Băiașu încă nu s-a întors din Belgia, unde și-a însoțit fiul, pe care a sperat să-l salveze medicii.

În celelalte apartamente se muncește de zor. Se schimbă uși, se dărâmă pereții despărțitori afectați de explozie, se dă jos gletul afumat de pe pereți și de pe tavane. Tavane care, la ultimul etaj, încă sunt foarte ude de la apa folosită la stingerea incendiilor. Numai la robinete nu este apă.

Să faci curățenia fără să ai apă este o problemă în plus. Pe cele două coloane neafectate de incendiu s-a reluat furnizarea apei, însă coloana din dreptul apartamentului în care a avut loc explozia este parțial distrusă, iar cea de alături nu se știe cât este de afectată. Asociația de proprietari nr. 65 a făcut o adresă către Apa Serv, prin care a solicitat sprijin, pentru refacerea instalațiilor de alimentare și de canalizare. Adică o asociație, care plătește lunar, cam 26.000 de lei apa, a cerut acum, niște lucrări pro bono, pentru oameni care – unii, cel puțin -, au rămas doar cu hainele de pe ei. Și nu au nici apă, nici curent electric (pe o coloană) și nici gaz. Pentru Apa Serv efortul de a înlocui niște conducte la etajele III și IV nu ar fi atât de mare. Pentru oamenii care nu au nici măcar bani să-și înlocuiască parchetul distrus și tâmplăria care a ”zburat” în fața blocului, e aproape imposibil.

Vlad Angheluță, directorul companiei Apa Serv, a declarat că a înaintat chestiunea către Consiliul de Administrație, care se va întruni săptămâna aceasta, cât de repede se poate, și, odată obținut acordul CA-ului, Apa Serv va realiza lucrările necesare la rețeaua de alimentare cu apă a blocului, iar oamenii vor avea apă. (C.M.)

GALERIE FOTO

Articolul precedentDouă accidente mortale: O femeie omorâtă de o autoutilitară, alta de autobuz
Articolul următorPiața Centrală, trafic fluidizat cu ajutorul unui semafor cu buton
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.