0:00

Reprezentanţii a 100 de Grupuri de Acţiune Locală (GAL) din România s-au întâlnit, joi, 11 mai, la Piatra Neamţ, cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Întâlnirea, una dintre puţinele organizate în Regiunea de Nord-Est, a adus în prim plan teme precum fondurile alocate pentru 2017 în valoare totală de 450 milioane €. Finanţările sunt cuprinse între 5.000 şi 200.000 €. La acţiune a participat şi responsabilul privind activitatea celor 239 de GAL-uri din România, Alexandru Potor – ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

FOTO GAL-urile, întâlnire de amploare la Piatra Neamţ! „Bătaie” pe 450 milioane €!, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Mi-aş dori foarte mult ca proiectele cu caracter social, pe infrastructura socială să aibă succes. Din păcate am văzut, de foarte multe ori, proiecte finanţate prin POR care au dat greş, pentru că nu aveau în spate o infrastructură, care să le dea continuitate şi am văzut proiecte pe dezvoltare rurală cu fonduri europene, care nu au funcţionat, pentru că nu aveau componenta soft. România este una dintre puţinele ţări care a reuşit să gândească într-un sistem integrat, una dintre puţinele ţări care nu aplică multifond, ci monofond. La Bruxelles acest aspect este văzut ca o noutate. Aş vrea să văd duse la capăt aceste proiecte, deoarece vor reprezenta un model de succes şi ar da prestigiu programului. Ar fi o dovadă că prin programul GAL se fac lucruri solide şi au finalitate pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor din mediul rural”, a precizat ministrul secretar de stat.

În Neamţ sunt înregistrate 6 GAL-uri, prin intermediul cărora primăriile au achiziţionat utilaje de deszăpezire, autospeciale pentru stingerea incendiilor, au fost construite cămine culturale şi s-au reabilitat unităţi şcolare. ONG-urile  au posibilitatea de a înfiinţa centre sociale pentru bătrâni şi copii, organizarea de programe afterschool sau acţiuni pentru protecţia mediului. Tot prin aceste programe de finanţare, firmele private pot cumpăra utilaje agricole sau pot fi înfiinţate cooperative agricole mici.

FOTO GAL-urile, întâlnire de amploare la Piatra Neamţ! „Bătaie” pe 450 milioane €!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDaniel Vasiliu, secretar general al Federaţiei Naţionale  a Grupurilor de Acţiune Locală a spus că „încercăm ca, împreună cu managerii grupurilor de acţiune locală, cei care sunt agrenaţi în derularea programului lider, cei de la Ministerul Agriculturii, AFIR, direcţiile agricole din zona Moldovei, încercăm să facem lucrurile să meargă. Suntem la un nou început, o finanţare de 450 milioane €, care va fi împărţită pe proiecte mici, de 5.000 până la 200.000 €”.

Cea mai bună veste este că, după aceste întâlniri cu autorităţile locale, reprezentanţi ai GAL-urilor şi ai altor organizaţii non-guvernamentale, vor fi definitivate şi ghidurile de finanţare. (Gianina BUFTEA)

Articolul precedentDirectori noi la Teatru, Bibliotecă și Muzeu
Articolul următorCandidat surpriză la Bălțătești: Mihaela Marian din Târgu Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.