Asociația Profesorilor de Istorie (API) Neamț, împreună cu Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Neamț, continuă șirul manifestărilor dedicate Centenarului Unirii. Vineri, 22 septembrie, în sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean (CJ) Neamț, a avut loc o conferința „România în primul război mondial – istorie și geopolitică”, desfășurată în cadrul proiectului „Memoria identitară în județul Neamț – cercetare istorică asupra războiului de întregire”, finanțat de către CJ Neamț.
La eveniment au fost invitați profesorii de istorie din Neamț, profesori universitari, elevi și oficialități județene. Volumul colectiv „Neamțul în războiul de întregire națională – memorie și istorie”, ce a fost lansat la manifestarea de vineri, reliefează efortul de război al județului Neamţ şi rememorează fapte din vremea războiului pentru reîntregire. Supriza mai mult decât plăcută au reprezentat-o elevii, care au publicat studii documentate, atent elaborate. Trebuie amintiți Corina-Oana Mazilu, Ioan Cristian Gheorghiu (ambii de la Colegiul „Calistrat Hogaș”), Radu Ștefan Tigran (Colegiul Naţional „Petru Rareș”), Ilie Cleopa ( Boboiești). În același cadru, prof. dr. Mihai Lostun și-a lansat lucrarea „Jurnal de război 1916-1919. Sergent Dumitru Platon”. La simpozion a fost prezentată conferința cu tema „România în primul război mondial – istorie și geopolitică” susținută de prof. dr. Doru Dumitrescu, inspector general în Ministerul Educației Naționale.
Proiectul demarat de IȘJ Neamț „dorește nu doar să promoveze istoria locală și să trezească interesul tinerei generații pentru evenimentele care au marcat identitatea națională, ci și să educe tinerii în spirit civic, în respect față de valorile culturale și spirituale, să încurajeze profesorii spre discipline opționale dedicate istoriei locale”, după cum a declarat inspectorul de specialitate, prof. Elena Preda. Proiectul este implementat în perioada iunie-noiembrie 2017 și are o finanțare totală de 16.750 de lei, din care CJ Neamț asigură 14.740 de lei și API Neamţ 2.010 lei. (C.I.)