0:00

Moment de sărbătoare astăzi, 1 decembrie, la Piatra Neamţ. Delegaţii ale Primăriei şi Raionului Orhei şi Primăriei Chişinău din Republica Moldova, Primăriei şi Raionului Hliboca din Ucraina şi Organizaţiei Teritoriale Orhei a Uniunii Naţionale a veteranilor războiului pentru apărarea Independenţei şi Integrităţii teritoriale 1991-1992 din Republica Moldova au participat la întâlnirea festivă de la Primăria Piatra Neamţ prilejuită de Ziua Naţională a României. Municipalitatea pietreană a fost reprezentată de primarul Dragoş Chitic, viceprimarii Luminiţa Georgeta Vârlan, Bogdan Gavrilescu şi administratorul public Bogdan Puşcaşu.

„Suntem bucuroşi să vă avem oaspeţi la un eveniment atât de important cum este Ziua Naţională a României. Fiecare naţiune îşi alege ca zi naţională momentul cel mai important din istoria ţării respective. Pentru noi românii, cel mai important moment este 1 Decembrie 1918, atunci când poporul român a reuşit să realizeze Marea Unire de la Alba Iulia. Nu a fost uşor, a fost nevoie de a traversa un război mondial, a fost nevoie de jerfe umane, a fost nevoie ca poporul să-şi demonstreze încă o dată capacitatea de luptă şi faptul că este în stare să lupte până la jerfa supremă pentru unitate naţională, pentru apărarea valorilor statului român, pentru integritate naţională. În curând, vom sărbători centenarul Marii Uniri şi sper să fim împreună şi atunci. Ne-am propus ca sărbătorirea a 100 de ani să ne găsească într-un oraş prosper, într-o ţară în care fiecare român să se simtă bine la el acasă. Am trăit o emoţie extraordinară de dimineaţă când am asistat la unul dintre cele mai mari cadouri oferite pietrenilor de Ziua Naţională şi anume 1.000 de locuri de muncă create într-un centru comercial, care s-a inaugurat chiar astăzi la Piatra Neamţ. Vreau ca relaţiile de prietenie dintre noi să se dezvolte în beneficiul tuturor”, a spus primarul Dragoş Chitic.

„Am o deosebită onoare în numele orheienilor şi a Primăriei să vă trasmit cele mai sincere felicitări şi urări, sănătate şi numeroase realizări. Marea sărbătoare de astăzi este un eveniment deosebit atât pentru dvs., cât şi pentru noi. Iată că devine o tradiţie ca de 1 Decembrie să ne aflăm la Piatra Neamţ. Deja e cazul să trecem de la înfrăţirea mai mult sufletească pe care o aveam la o înfrăţire care să cuprindă o dezvoltare a anumitor proiecte economice bilaterale. România poate să ne susţină să ne apropiem cât mai mult de UE” – Viorel Dandara, viceprimar Orhei (Republica Moldova).

„Mulţumim din partea Raionului Hliboca pentru invitaţie. Vă felicităm cu ocazia acestei mari sărbători. Ne bucurăm de succesele dvs., pentru că aţi făcut paşi importanţi în Uniunea Europeană. Nu vă dorim nicicând ceea ce se întâmplă acum la noi. Ştiţi că suntem în situaţie de război. Din toată inima vrem să fie alături de români în marea familie europeană şi sperăm că mai departe relaţiile să se dezvolte şi mai mult. La Mulţi Ani, Piatra Neamţ! La Mulţi Ani, România!” – Vitalie Gumennîi, vicepreşedintele Consiliului Raional Hliboca (Ucraina).

„Vă urez sănătate, prosperitate, succese mari, iar Primăriei Piatra Neamţ îi doresc să fie cât mai aproape de Primăria Orhei şi invers. Permiteţi-ne să acordăm o distincţie de onoare «Crucea memoriei», clasa I primarului Dragoş Chitic şi o medalie «650 de ani ai Moldovei» domnului Vasile Ouatu. De câte ori venim aici observăm că oraşul dvs. tot întinereşte” – prof. Andrei Calcea, directorul Complexului Muzeal Orhei.

„Felicitări tuturor pietrenilor. Suntem ca o familie, ne place foarte mult aici şi vă mulţumim pentru ospitalitate. La Mulţi Ani!” – Rodica Ursu, directorul Centrului de Cultură „Buciumul” Chişinău (Republica Moldova).

În încheiere s-a ciocnit o cupă de şampanie, după care membrii delegaţiilor au fost invitaţi să asiste la parada militară organizată în centrul oraşului cu ocazia Zilei de 1 Decembrie. (Ana MOISE)

Articolul precedentAMICAL CSM Ceahlăul-CS Darabani 5-3 (3-0)
Articolul următorZiua Națională în fața statuii lui Roman Mușat
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.