Joi, 1 septembrie, se împlinesc 123 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România. Cu acest prilej, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Neamţ ne oferă o suită de fotografii, aflate în patrimoniul Muzeului IJJ Neamţ, pentru a vedea cum arătau jandarmii în urmă cu mai bine de 100 de ani:

“În anul 1893, la data de 1 septembrie, a intrat în vigoare Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale, promulgată prin Decret Regal de către Carol I. Această lege prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine, cu caracter militarizat, în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat european modern”, precizează IJJ Neamţ, într-un comunicat de presă.

Legea punea accentul pe atribuţiile Jandarmeriei de „a veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”. În toate comunele s-au înfiinţat plutoane, companii, secţii şi pichete de jandarmerie, aflate în subordinea directă a primarilor.

Jandarmeria şi-a început activitatea în Neamţ din 1893, fiind organizată cu această ocazie Compania de Jandarmi Neamţ. La nivelul anului 1908, în judeţul Neamţ, existau 10 secţii de jandarmi şi 57 de posturi, preponderent în zonele rurale.

“Deşi desfiinţată în mod nejustificat în anul 1949, instituţia Jandarmeriei Rurale a rămas în memoria şi în conştiinţa românilor. Acest fapt ne obligă ca, an de an, la 1 septembrie, să serbăm acest eveniment şi să ne reamintim rolul jandarmilor rurali în modernizarea statului român. După 1989, instituţia Jandarmeriei şi-a recăpătat locul în societate, tocmai pentru că siguranţa publică, echilibrul, normalitatea şi respectul pentru cetăţean sunt vitale într-o comunitate sănătoasă”, a precizat inspectorul şef al IJJ Neamţ, maiorul Radu-Vasile Olariu. (M. CONSTANTINESCU; FOTO: IJJ Neamţ)

Articolul precedentSe pregătesc concursuri în învățământ!
Articolul următorZiua Europeană a Culturii Iudaice la Piatra-Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.