De 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, administraţia locală a oraşului Târgu-Neamţ a pregătit o serie de manifestări cultural-artistice în incinta Casei Culturii „Ion Creangă”. Manifestările au început la ora 11 cu o expoziţie de desene şi afişe („Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”) realizată de elevi ai şcolilor din urbe. La aceeaşi oră, în instituţia de cultură au ajuns oficialităţile locale, în frunte cu primarul Daniel Harpa, city-managerul Geanina Fedeleş, alături de consilieri locali, de subprefectul de Neamţ, de fostul ministru a Economiei, deputatul Dănuţ Andruşcă, profesori şi elevi. După intonarea Imnului Naţional de către Corala „Bazil Anastasescu”, dirijor prof. Eugenia Tiugea, după oficierea unei slujbe religioase de către un sobor de preoţi a urmat mesajul primarului Daniel Harpa şi al invitaţilor.

„E un privilegiu şi o onoare pentru mine să vorbesc astăzi în faţa dv. despre împlinirea a 100 de ani de la unul din evenimentele istorice care au marcat decisiv şi definitoriu destinele acestei ţări, Marea Unire de la 1918. Sunt convins că dv, cei prezenţi aici, sunteţi conştienţi de importanţa şi semnificaţia pe care această zi o are şi de faptul că Centenarul pe care îl celebrăm, este un moment care va face parte din istoria acestui popor. Cinstirea înaintaşilor şi a eroilor acestui neam este o datorie pe care o avem cu toţii. Eu percep anul 2018, prin sărbătoarea Centenarului, ca fiind un moment istoric în sine, dar care ne şi responsabilizează în ceea ce avem de făcut şi ne uneşte, după o perioadă în care am perceput România ca fiind dezbinată, prin acte, care deşi sunt semne ale democraţiei, deşi sunt un semn al maturităţii politice, nu construiesc. După un secol atât de zbuciumat, doar unitatea ne poate ajuta să evoluăm. De când sunt primar, am privit ca şi prioritate domeniile educaţiei şi culturii, tocmai pentru că ele sunt cele care ne dau măsura unui viitor responsabil. Sunt mândru că sunt român şi povestesc cu mândrie despre România mea, despre Târgu-Neamţ, despre oameni care ne fac cunoscuţi în lume, prin talent şi pasiune, despre cei care trăiesc aici şi se implică în dezvoltarea acestei ţări. La Mulţi Ani, târgnemţeni! La Mulţi Ani, români! La Mulţi Ani, România!”, a transmis primarul Daniel Harpa.

Cei prezenţi în sala Casei Culturii au avut parte de un program artistic şi cultural de excepţie, prin spectacolele oferite de ansamblurile folclorice locale: „Ozana”, „Ţinutul Zimbrului” şi a grupului vocal „Urmaşii lui Ştefan Vodă”. Totodată, au fost premiate şi cele mai bune lucrări ale expoziţiei, cât şi cele mai bune referate de istorie. De la orele 14 târgnemţenii au putut vedea festivalul-concurs „Eu vreau să fiu o stea – Muzica ta… iarna”. (C.T. STURZU; FOTO: Andrei ŞTEFAN)

Articolul precedentO maşină a derapat într-un gard şi s-a oprit într-un garaj
Articolul următorUn tânăr, beat și furios că s-a certat cu prietena, a distrus oglinzile de la 11 mașini
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.