milionGheorghe Trifan, reprezentant al unei asociații de crescători de animale din Borca, va fi judecat de Tribunalul Neamț pentru săvârșirea a ”trei infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene”.
Conform comunicatului DNA Bacău, ”în perioada 2010 – 2012, inculpatul Trifan Gheorghe a depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente falsificate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată și plăți de agromediu”.
Procurorii au stabilit că documentele respective conţineau date nereale, iar unii oameni care apăreau pe tabele nici nu erau membri în asociația respectivă. Cert este că, astfel, Gheorghe Trifan a obținut, pe nedrept, fonduri nerambursabile, în valoare totală de 3.919.165,68 lei. APIA s-a constituit parte civilă în proces, cu 4.454.763 lei, prejudiciu actualizat. Pentru recuperarea banilor, procurorii DNA au instituit sechestru asigurător pe mai multe imobile aflate în proprietatea inculpatului.

Gheorghe Trifan, care împlinește curând 67 de ani, are o poveste lungă în spatele lui. El a lucrat o vreme la APIA și a fost subiectul mai multor reclamații făcute de sătenii care intrau în contact cu instituția. Cel mai răsunător a fost în 2006, când un pădurar din Tarcău l-a acuzat că l-a lovit cu o scândură în cap și i-a împușcat câinii. În calitatea sa de șef Birou zonă montană, Trifan invoca atribuțiile de control, pe care directorul APIA de la acea vreme spunea că, de fapt, nu le are, pentru a se duce, zi și noapte, să verifice oile din turma pădurarului. Primarul de Tarcău declara, public, la acea vreme, că inginerul Trifan făcea presiuni asupra multor săteni care primeau subvenții, să-i dea ”câte ceva” și, în plus, se ocupa cu braconajul.

După ce-a plecat de la APIA, Trifan a înființat Asociația crescătorilor de animale Borca și a înregistrat-o, legal, la Judecătoria Bicaz, ca având 12 membri din Borca și unul din Grințieș. La scurt timp de la înființare, au apărut două procese verbale, prin care numărul de membri se mărea cu localnici din Tașca și Bălțătești. Apoi, în numele a 98 de oameni din cele 3 localități și fără știrea lor, Gheorghe Trifan a solicitat și a primit subvenții. Probabil că acesta a fost scopul înființării asociației. Deși cel declarat pe 7 septembrie 2010 în fața instanței era altul și se referea strict la bunăstarea animelelor. ”Admite cererea formulată de Trifan Gheorghe, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Animale din comuna Borca ACAB. Dispune înregistrarea în Registrul Special al instanţei a completărilor aduse statutului asociaţiei, cu următoarele texte: „1a. ACAB execută devize de lucrări şi lucrări pentru îmbunătăţirea pajiştilor în colaborare cu alte societăţi autorizate. 1b. ACAB execută devize de lucrări şi lucrări din devize privind construcţiile zoopastorale (saivane, grajduri, adăpători, alimentări cu apă, stîni etc.) în colaborare cu alte societăţi private sau persoane fizice autorizate”, a decis Judecătoria Bicaz.

Aceeași instanță avea să constate, pe 29 iunie 2015, că Asociația Crescătorilor de animale Borca este dizolvată de drept. Lichidator judiciar a fost numit INVEST Expert IPURL. Acum câteva zile, pe 22 mai 2017, instanța a înlocuit lichidatorul: ”Admite cererea formulată de INVEST EXPERT I.P.U.R.L. cu sediul în Piatra Neamţ, strada Mihai Eminescu nr. 1, Bl D2, scara B, etaj 2, ap 46, judeţul Neamţ reprezentată legal de Gâdioi Ion. Înlocuieşte din motive medicale lichidatorul INVEST EXPERT I.P.U.R.L.cu lichidatorul judiciar Marin Marcel, cu sediul în Piatra Neamţ, bd. Traian, nr. 29, Bl. A9, sc. A, ap. 20, judeţul Neamţ. Obligă INVEST EXPERT I.P.U.R.L. să predea lichidatorului judiciar Marin Marcel, cu sediul în Piatra Neamţ, bd. Traian, nr. 29, Bl. A9, sc. A, ap. 20, judeţul Neamţ, întreaga documentaţie întocmită în realizarea activităţii efectuată până în prezent”.

Și, în vreme ce lichidatorul se ocupă cu identificarea cauzelor care au dus asociația la pieire, procurorii DNA au stabilit deja cu ce s-a ocupat Gheorghe Trifan imediat după ce-a completat tabelul membrilor cu zeci de săteni din Tașca și Bălțătești.

Culmea este că, în paralel cu Asociația Crescătorilor de Animale Borca, fostul inginer APIA și-a înființat o întreprindere individuală, tot în anul 2010, cu sediul în Sabasa. Aceasta se ocupa exact cu ”activități auxiliare pentru producția vegetală”, adică întreținere de pășuni, îndepărtarea vegetației nedorite și corecții de torenți, taman ce le trebuie animalelor ca să fie fie fericite și asociației să încaseze subvenții APIA. (C.M.)

Articolul precedentDacă puteţi ajuta: o poliţistă are nevoie de sânge A2-RH NEGATIV!
Articolul următorLPS Piatra Neamț, calificare în finala Concursului antidrog „Împreună”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.