Festivalul-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “Florile Ceahlăului” are loc anul acesta în perioada 15-17 martie.

Manifestarea ajunsă la cea de-a XXXI-a ediţie este organizată de Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”, cu finanţare de la Consiliul Judeţean Neamţ.

“Competiţia se va desfăşura pe două secţiuni: canto tradiţional (categoriile de vârstă 9-14 ani, 15-19 ani şi 20-25 ani), respectiv instrumente populare (categoriile de vârstă 9-14 ani şi 15-25 ani). În competiţie s-au înscris, anul acesta, peste 400 de concurenţi. Etapa preselecţiei naţionale, programată în luna februarie, a promovat pentru faza finală 144 de tineri interpreţi ai folclorului românesc: 112 la secţiunea canto tradiţional (55 la categoria de vârstă 9-14 ani; 42 la categoria de vârstă 15-20 ani; 15 la categoria de vârstă 20-25 ani), respective 32 de concurenţi la secţiunea instrumentală (17 la categoria de vârstă 9-14 ani; 15 la categoria de vârstă 15-25 ani”, precizează organizatorii.

Juriul concursului este format din: Elise Stan, etnomuzicolog (preşedinte al juriului), Roxana Daniela Gibescu (etnomuzicolog, reprezentant al Casei de discuri Electrecord), Delia Stoian Irimie (conf. univ. dr. – Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca), Florentina Buzenschi (expert în bunuri cu valoare etnografică, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamţ), Călin Brăteanu (director al Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural „Bucovina” Suceava), Laurenţiu Ursache (realizator de programe folclorice la Radio România Iaşi) şi Carmen Elena Nastasă (manager al Centrului pentru Cultură şi arte „Carmen Saeculare” Neamţ).

SCURT ISTORIC

Cu mai bine de cincizeci de ani în urmă, în vara anului 1968, debuta prima ediţie a Festivalului-concurs “Florile Ceahlăului”. Istoria sa a fost una destul de sinuoasă, concursul cunoscând şi perioade de întrerupere. Iniţial, competiţia a fost destinată tinerilor interpreţi de muzică uşoară. În acest fel manifestarea şi-a consumat primele douăsprezece ediţii, 1968 – 1980 (în 1978 nu s-a desfăşurat). După un alt an de pauză (1981), Festivalul se reia în 1982, acum competiţia fiind destinată tinerilor interpreţi de muzică populară. În această formă sunt organizate opt ediţii, până în 1989. Urmează o nouă întrerupere a manifestării, de data aceasta mai lungă. Festivalul-concurs „Florile Ceahlăului”, devenit proiect cultural-artistic al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, renaşte după douăzeci de ani, în anul 2009. (ZCH NEWS)