reclama autocenter

finante-neamt

* încasările au crescut în 2013 cu 76 de milioane lei faţă de 2012

Bilanţul de final de an pentru 2013 a fost făcut public de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ. Încasările la bugetul de stat par să fie mai generoase de la an la an. Să se datoreze acest lucru măsurilor de coerciţie luate în ultima perioadă de Guvern prin reorganizarea ANAF sau mai buna conştiinţă a nemţenilor care-au venit pioşi să-şi plătească dările?! Oricare ar fi răspunsul, cert este că Fiscul de Neamţ afişează o creştere a încasărilor în 2013 de peste 76 de milioane de lei faţă de anul 2012.

Bugetul asigurărilor de stat: cele mai spectaculoase încasări

Agenţii economici din Neamţ au achitat de-a lungul anului trecut dări în valoare totală de 450 milioane de lei, faţă de 411 de milioane înregistrate în 2012, bani ce au mers la bugetul de stat. Este de altfel sectorul cu cele mai semnificative creşteri. Pe locul doi în topul încasărilor sunt şi cele încasate de la agenţii economici care au contribuit la bugetul asigurărilor de sănătate: 2013 aduce încasări de 407 milioane de lei, cu 32 de milioane de lei mai mult decât în 2012.

7.465 de popriri a pus Fiscul pe conturile nemțenilor

În afară de plăţile în termen, nemţenii au avut şi anul trecut dificultăţi de plată. Aşa au apărut somaţiile, popririle, sechestrele şi într-un final executarea silită. Debitele contribuabililor nemţeni pentru care s-au comunicat somaţii au fost în 2013 în sumă de 252 de milioane de lei. Chiar şi după emiterea acestor hârtii, încasările au reprezentat doar a 5-a parte din total: 50 de milioane de lei. Aceeaşi situaţie s-a constatat şi la popririle bancare. Fiscul nemţean  a reuşit să recupereze doar a treia parte din datorie blocând conturile debitorilor: din cele 128 de milioane restante s-au recuperat doar 40 de milioane. De altfel, în anul 2013 au fost instituite nu mai puțin de 7.465 de popriri pe conturile bancare ale nemțenilor. Numărul popririlor nu coincide cu numărul nemțenilor care s-au trezit cu conturile blocate, întrucât, explică Fiscul, există varianta ca o persoană să aibă mai multe conturi bancare.

lei noi 03

Lista măsurilor extreme prin care Administrația Financiară din Neamț a încercat în 2013 să-și recupereze datoriile nu se oprește aici:

  • S-au aplicat popriri pe venituri la terţi pentru debite în sumă de 125,73 milioane de lei;
  • Încasări din popriri pe venituri la terţi : 6,52 milioane de lei;
  • S-au instituit sechestre asupra bunurilor mobile în valoare de 15,87 milioane de lei;
  • În urma valorificării bunurilor mobile s-a obţinut suma de 0,08 mil. lei;

plăţi efectuate de debitori după instituirea sechestrelor asupra bunurilor mobile şi imobile: 6,28 milioane de lei;

  • S-au instituit sechestre asupra bunurilor imobile în valoare de 17,16 milioane de lei;
  • În urma valorificării bunurilor imobile s-a obţinut suma de 0,14 milioane de lei.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentCu ℗ de la Publicitate Trei cocoși eșalonați
Articolul următorNemţenii, obligaţi să arunce gunoiul în 4 containere diferite