zi virstnic 2014 roznovGuvernul României a aprobat, săptămâna aceasta, Programul național pentru creșterea calității vieții persoanelor vârstnice care trăiesc în cămine, se precizează într-un comunicat de presă.

„Căminele pentru persoane vârstnice pot fi finanțate de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile personalului de specialitate și a cheltuielilor curente de funcționare, astfel încât să asigure revizuirea și implementarea planului individualizat de asistență și îngrijire, precum și scurtarea timpului de soluționare a cererilor în așteptare, acordând prioritate identificării de soluții pentru acordarea serviciilor de îngrijire în comunitate și la domiciliu”, potrivit comunicatului citat.

Bugetul alocat acestui program este de 9 milioane lei, iar perioada de derulare a programului nu depășește data de 30 noiembrie 2016. Fondurile se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice cu această destinație.

„Conform actului normativ aprobat de Guvern, suma maximă care poate fi solicitată este de 50% din standardul minim de cost stabilit la nivel național pentru căminele pentru persoane vârstnice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 978/2015, în funcție de capacitatea căminului, din care:

  • minim 30% pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile personalului de specialitate angajat al căminului sau cu care acesta a încheiat contract de prestări de servicii pentru activitățile de evaluare/elaborare/implementare a planului de intervenție/îngrijire și asistență/management de caz;
  • restul, până la maxim 50%, pentru acoperirea altor cheltuieli curente de funcționare”, se mai specifică în comunicat.

Acordarea de finanțare se realizează în baza cererilor întocmite de serviciile publice de asistență socială în subordinea/coordonarea cărora funcționează căminele pentru persoane vârstnice. (ZCH NEWS)

Articolul precedentProfesori din Bacău, Iaşi, Neamţ şi Suceava premiaţi la Bucureşti
Articolul următorVIDEO De pe 11 iulie, o nouă emisiune de titluri de stat * Vezi de unde se pot cumpăra!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.