Un film în care apare nemţeanul răpit în Burkina Faso, Iulian Gherguţ, a fost făcut public, se precizează într-un comunicat de presă al celulei de criză.
Românul este înconjurat de militanţi ai grupării Al-Mourabitoune, iar în mesajul pe care îl transmite face apel la familie şi la statul român să înceapă negocierile cu cei care l-au răpit.
Iulian Gherguţ a fost răpit, în luna aprilie, de persoane înarmate, la o mină de mangan din Burkina Faso. De la acel moment, autorităţile române au format o celulă de criză, care să se ocupe de această situaţie şi să îl aducă înapoi în ţară.
Într-o înregistrare publicată anterior, liderul grupării anunţa că toate părţile implicate trebuie să negocieze eliberarea românului.
„Suntem gruparea Al-Mourabitoune şi cerem Guvernului României să-si asume întreaga responsabilitate pentru negocierile privind ostaticul român. Şi Guvernul României va purta întreaga responsabilitate penrtu soarta ostaticului, în cazul în care întârzie sau nu face nicio acţiune pentru eliberarea ostaticului”, spunea liderul teroriştilor.
MAE confirmă
Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială), a luat notă de difuzarea, sâmbătă, 29 august, a unui material video cu Iulian Gherguț și confirmă că persoana care apare în materialul video este cetățeanul român în cauză, se menționează într-un comunicat al MAE. Familia cetățeanului român a fost informată de către Celula de criză interinstituțională cu privire la apariția materialului video, precizează MAE.
„În cazul în care autenticitatea materialului video se confirmă, Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Celula de criză mai precizează că, având în vedere specificul acestei operații de autentificare, procedurile de verificare pot să dureze. Celula de criză interinstituțională va continua efortul său, prin instituțiile sale componente, conform competențelor fiecăreia, pentru eliberarea cetățeanului român”, se arată în comunicat. (ZCH NEWS; FOTO: Captură Antena 3)
ACTUALIZARE: COMUNICATUL INTEGRAL AL MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE
Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială), constituită conform ‘Metodologiei de comunicare și acțiune pentru instituțiile cu responsabilități în gestionarea situațiilor de atacuri teroriste în care sunt implicați cetățeni români aflați în afara teritoriului României’, aprobată de ședința CSAT din 3 iulie 2013, a luat notă de difuzarea, la data de 29 august 2015, a unui material video cu cetățeanul român Iulian Gherguț. Celula de criză interinstituțională s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evoluție a cazului și au examinat acțiunile posibile pentru soluționarea situației cetățeanului român luat ostatic.
Celula de criză interinstituțională studiază în regim de urgență autenticitatea materialului video menționat. Totodată, Celula de criză interinstituțională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetățeanul român în cauză. În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deținute deja de celula de criză interinstituțională conform cărora cetățeanul român se află în viață și este în bune condiții de sănătate.
Familia cetățeanului român a fost informată de către Celula de criză interinstituțională cu privire la apariția materialului video.
În cazul în care autenticitatea materialului video se confirmă, Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Celula de criză mai precizează că, având în vedere specificul acestei operații de autentificare, procedurile de verificare pot să dureze.
Celula de criză interinstituțională va continua efortul său, prin instituțiile sale componente, conform competențelor fiecăreia, pentru eliberarea cetățeanului român.
Astfel, Celula de criză interinstituțională convocată de MAE la data de 4 aprilie 2015 (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației. Împreună cu MAE, care acționează pe toate canalele diplomatice disponibile și gestionează activitatea de comunicare, autoritățile române competente în domeniul securității naționale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român. Fiecare instituție acționează cu instrumentele și metodele specifice de acțiune, conform competențelor.
Celula de criză își va continua activitatea în același regim și va colabora, în continuare, cu partenerii internaționali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autoritățile competente locale. De asemenea, reprezentanții Celulei de Criză mențin legătura atât cu firma angajatoare, cât și cu familia cetățeanului român.
MAE reiterează recomandarea ca tratarea în spațiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauția.
Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare