Un eveniment cultural de suflet, cea de-a II-a ediție a „Festivalului Toamnei. Șezătoare la români”, a avut loc, între 27 și 29 septembrie 2024, la Atena.  Proiectul este finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Ca și anul trecut, festivalul a reunit comunitatea românească din diasporă, oferindu-le  ocazia de a-și redescoperi și celebra tradițiile.

Festivalul a început cu ateliere interactive de artă populară, unde tinerii și copiii au avut șansa de a învăța meșteșuguri precum olăritul, arta gherghefului, sculptura în lemn și împletitul cu sfoară, cu ajutorul unor meșteșugari din Neamț.

Participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu dansurile populare românești în cadrul atelierului „Tradiții în mișcare”, unde au învățat pașii de bază alături de dansatorii ansamblului „Comorile Neamțului”. Sărbătoarea a culminat cu un spectacol folcloric de excepție, unde artiști de renume din România și județul Neamț au încântat publicul cu muzică și dansuri tradiționale.Festivalul Toamnei 1

Acest eveniment promite și reușește, spunem noi, să readucă la viață atmosfera și tradițiile dragi de acasă, special pentru românii din diaspora.

În ultimele zile, copiii și tinerii din comunitatea românească au avut ocazia să descopere meșteșuguri precum olăritul, arta gherghefului, sculptura în lemn și împletiturile de sfoară si ca o surpriză din partea noastră, un atelier de monetărie. Aceste activități, au fost făcute de meșteri pricepuți Ionela Lungu, Costi Lungu, Maria Vasiliu, Mihaela Neculce care au oferit participanților o veritabilă călătorie în istoria și cultura românească.

Am sărbătorit spiritul comunității și legăturile istorice care ne unesc, indiferent de locul în care ne aflăm. Acest eveniment subliniază importanța tradițiilor și ne oferă tuturor ocazia de a ne reconecta cu rădăcinile noastre culturale”, a declarat Carmen Nastasă. Festivalul Toamnei Atena 2024

Ansamblul Folcloric „Comorile Neamțului”, fondat de profesor Anda Maria Acristinei, a încântat publicul cu un repertoriu divers de dansuri românești din mai multe zone ale țării. În spectacol au evoluat și cântăreții de muzică populară Georgiana Axinte și Ștefan Țîrdea, din Neamț, precum și Vasilica Tătaru, originară din Bacău, melodiile lor încălzind sufletele românilor de pretutindeni veniți la festival.

Asociația Culturală Valea Bistriței și-a exprimat, la rândul ei recunoștința față de toți partenerii și participanții la acest proiect, adresând mulțumiri  Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Asociației Interculturale Româno-Elenă DACIA și managerului de proiect Carmen Nastasă.

Angela Croitoru
Sursă foto: Facebook Comorile Neamțului

Articolul precedentRecord în alpinism: nemțeanul Adrian Laza – singurul român care a escaladat cele 14 vârfuri cele mai înalte ale lumii!
Articolul următorExercițiu de alarmare în școlile din Neamț